Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival filmske groze Kurja polt

Ljudožerci Amazonke

Ljudožerci Amazonke

Od 18. do 21. septembra bo v Slovenski kinoteki in Kinodvoru potekal vikend-festival filmske groze Kurja polt, posvečen kultom, klasikam in žanrskim odpadnikom ter razmisleku o pomenu in definicijah filmske grozljivke. "Naš cilj ni apologija, pač pa rehabilitacija grozljivega žanra, njegova umestitev na legitimno mesto znotraj filmske umetnosti in na redni repertoar domačih kinodvoran", so zapisali v Društvu za širjenje filmske kulture Kurja polt. Več>>

Žanr grozljivke kljub pravcati renesansi, ki jo doživlja v novem tisočletju, ostaja vse prepogosto izvzet iz "obče veljavnih" filmskih kanonov in odrinjen na obrobje ter v naši redni kinematografski distribuciji slabo zastopan. Festival se zato pridružuje že obstoječim iniciativam, Grossmannovemu festivalu fantastičnega filma v Ljutomeru in maratonu Noč grozljivk v Kinodvoru. Prva festivalska edicija bo postregla z naslovi in avtorji, ki jih ljubitelji in privrženci grozljivk ne smete spregledati.

Butični filmski dogodek je zastavljen tematsko in retrospektivno. Rdeča nit festivala je "ruralna groza," trčenje urbanega in ruralnega. Predvajali bodo 11 filmov, med katerimi so čistokrvne klasike (Teksaški pokol z motorko, Hribi imajo oči), kulti (Dva tisoč manijakov!), kuriozitete (Ne ubijaj, razen …), brezčasni filmi (Odrešitev) in dolgo izgubljene mojstrovine (Prebudi se v grozi), ki presegajo žanrski okvir.

"Grozljiva ambivalenca podeželja, navidezna dihotomija ruralnega in urbanega, juga in severa, centra in periferije, "civiliziranega" in "divjega" je že stara, a vedno aktualna snov nočnih mor in dnevne realnosti, ki ji grozljiva alegorika nastavlja travmatično ogledalo. Naj gre za strah (ali slabo vest) mesta pred drastično drugačnim etosom podeželja. Za tisti drugi, mračni obraz domačne vaške idile in zdravilne, deviške, prvobitne narave. Za grozljivi gozd kolektivne imaginacije, v katerem se odvije toliko pravljic," je zapisala Maša Peče iz Društva Kurja polt.