Diletantski župan

»Mestna občina Celje želi v zvezi s prispevkom »Diletantski župan«, ki je bil v Mladini objavljen 9. oktobra 2015, pojasniti nekatera dejstva.

Kot novinar pravilno navaja je Mestni svet Mestne občine Celje 10. septembra 2015 za v. d. direktorja Muzeja novejše zgodovine Celje (v nadaljevanju: MNZC) imenoval dr. Toneta Kregarja. Sprejeti sklep o imenovanju je temeljil na podatkih o osebnem imenu, ki jih je Mestnemu svetu Mestne občine Celje (v nadaljevanju: MS MOC) posredoval predsednik sveta zavoda MNZC dr. Tone Kregar.

Dne 16. septembra 2015 je MNZC obvestil župana, da je v sklepu navedeno napačno ime in se opravičil za storjeno napako. Naknadno je MNZC občino obvestil tudi, da je na sodni register vložil predlog za spremembo zastopnika, a ga je register pozval k dopolnitvi. Na podlagi obvestila MNZC je Mestna občina Celje (v nadaljevanju: MOC) na muzej naslovila dopis, podpisan s strani podžupanje MOC, s katerim je opozorila na neizvršljivost sklepa o imenovanju. Ena temeljnih statutarnih pristojnosti oziroma dolžnosti župana je namreč skrb za izvajanje sprejetih odločitev mestnega sveta in v tem okviru opozarjanje na njihovo morebitno neizvršljivost ali pravno neskladnost.

Novinar navaja, da se je »župan Celja Bojan Šrot odločil, da bo to formalnost izkoristil za uresničitev načrta o pridružitvi MNZC Pokrajinskemu muzeju Celje, ki ga vodi Stane Rozman.« Združitev obeh muzejev je na politični koordinaciji župana dne 15. septembra 2015 predlagal predstavnik stranke Desus, s čimer so se strinjali vsi predstavniki političnih strank, kot smiseln pa so predlog ocenile tudi strokovne službe MOC. Komisija za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade je nato za v. d. direktorja predlagala gospoda Staneta Rozmana, kar so člani komisije soglasno potrdili.

Ker je sodišče na osnovi urgence Kregarjeve pravne zastopnice vpisalo dr. Tončka Kregarja v register, je Komisija za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade (in ne župan) kot predlagatelj gradiva točko umaknila z dnevnega reda seje mestnega sveta.

Iz navedenega izhaja, da je prispevek novinarja zavajajoč, saj župan Mestne občine Celje ni bil ne predlagatelj, ne odločevalec v postopku imenovanja vršilca dolžnosti direktorja MNZC. V celotnem postopku ni šlo za nobeno »diletantsko akcijo«, ampak za zaplet, ki je nastal zaradi napačne uporabe osebnega lastnega imena.

Hvala za objavo in prijazno pozdravljeni,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.