Klemen Košak

18. 12. 2015  |  Mladina 51  |  Politika

Branilec rasizma

Mariborski župan išče volivce med nestrpneži

Veliki podpornik Viol in »zagovornik« keltskega križa Andrej Fištravec

Veliki podpornik Viol in »zagovornik« keltskega križa Andrej Fištravec
© Miro Pigac

Nogometna zveza Slovenije je mariborski nogometni klub zaradi obnašanja njegovih navijačev na novembrski tekmi proti ljubljanski Olimpiji kaznovala s 15 tisoč evri globe in praznimi tribunami na dveh naslednjih tekmah. Eden od navijačev je namreč dvignil zastavo s keltskim križem, več pa jih je skupaj razvilo transparent: »Najbolj dragocena stvar, ki nam jo lahko vzamejo, je lasten narod, če se zanj ne bomo borili, ga bomo za vedno izgubili. Stop migrantom.« Nogometna zveza je napis prepoznala kot izraz ksenofobije, keltski križ pa kot izraz rasne nestrpnosti.

Tretjega decembra, teden dni po izreku kazni, je v oddaji Požareport na TV3 Medias gostoval mariborski župan Andrej Fištravec in voditelj Bojan Požar ga je vprašal tudi o kazni nogometnemu klubu ter o keltskem križu. »Eh, tisto je bila tak’ neumnost,« je komentiral Fištravec. »To so pač neki neizobraženi in nekulturni delegati Mednarodne nogometne zveze, ko ne vejo, kaj je keltski križ. Jaz detajlov ne poznam, ampak križ ni simbol, ki ga v Evropi preganjamo. Vsaj ne še.«

Njegove izjave so popolnoma nesmiselne. Delegati slovenske in mednarodnih nogometnih zvez dobro vedo, kaj počnejo. Kot je na svoji spletni strani In media res izpostavil filozof dr. Boris Vezjak z mariborske univerze, simbola tako imenovanega keltskega križa ne poznajo samo družboslovci, ampak tudi nogometne organizacije. Nekoč je imel več različnih pomenov, a danes ga uporabljajo skoraj izključno neonacisti. Pogosto so njegov sestavni del črke WPWW, ki pomenijo »White pride world wide« ali »Bela rasa širom sveta«. To je sporočilo keltskega križa, tudi če na njem ni črk. »Če bi dovolili keltski križ na naših tekmah, bi legitimirali simbol, ki je povsod znan kot simbol večvrednosti bele rase,« sporoča evropska nogometna zveza, ki temu ustrezno strogo ukrepa.

Ko je nekdo na spletnem družabnem omrežju Facebook Fištravca opozoril na spornost keltskega križa, je odgovoril, da keltski križ uporablja Severnoirska nogometna zveza. »In še bi se lahko našlo. Lahko pa napihujemo zadevo do onemoglosti,« je dodal. Župan torej misli, da slovenski navijači izražajo naklonjenost do Irske. Morda isto počnejo celo neonacisti, ko uporabljajo ta simbol? Bolj verjetno je, da se župan spreneveda.

Fištravec je doktor sociologije in izvoljen je bil kot »vstajniški« župan. »Ugibati bi smeli, da bi imel Fištravec, če ne bi postal župan, do naštetega diametralno nasproten odnos,« meni Boris Vezjak. Opazil je tudi, da se Fištravec spreneveda popolnoma enako, kot se sprenevedajo neonacisti, ko kdo opozori na njihovo javno izražanje nestrpnosti. Tudi ti se branijo, da simboli, ki jih uporabljajo, ne pomenijo tistega, kar v njih prepozna večina opazovalcev. »S podporo neonacističnim simbolom, celo s pomočjo najbolj priljubljenega sodobnega nacističnega izgovora, ’Keltski križ je samo keltski križ’, se prepoznavno kaže vzorec, po katerem se je spoštljivost do resnice nagnila v prid politični računici dopadljivosti množicam. Nevarno, zelo nevarno,« pravi Vezjak.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.