Izjava tedna

V skladu z Zakonom o medijih (Zmed, uradno prečiščeno besedilo, Ur. l., št. 110/2006, 6. oddelek: Pravica do popravka ali odgovora), prosim za objavo popravka oziroma pojasnila/odgovora na objavljen prispevek v MLADINI št. 5, 5. 2. 2016, na strani 13, v rubriki Izjava tedna.

Prosim, če objavite naslednje besedilo:

Spoštovani. V vašem tedniku je bila objavljena karikatura, ki je bila narisana na podlagi članka v časopisu DELO. Za ta dnevnik sem med drugim izjavil, da je stavba, v kateri je Kulturno središče Evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) neprimerna za dejavnost društev, ki so organizirana v kraju. Citat je bil iz časopisa pravilno povzet, prav tako tudi vaš komentar, da sem prostore v zgradbi ocenil kot nepraktične.

Želel bi dodati, da ta moja ocena o nepraktičnosti izhaja iz preverljivih dejstev, da se je ob gradnji stavbe obljubljalo, da bodo v njej svoje prostore našla tudi številna prizadevna društva v naši občini. Žal se to ni zgodilo, saj je stavba kot taka za to popolnoma neprimerna: prostori, ki bi lahko bili temu namenjeni, so prej podobni zaklonišču kot prostorom za sestanke ali druženje. Nekdo je pač pri projektiranju slabo ocenil, kaj so to ’primerni društveni prostori’.

Morda vam ni znano, da stavba ni namenjena le programom kulturizacije vesolja, ampak je v njej tudi naš kulturni dom in naši prostori. Zavod KSEVT je le najemnik stavbe, ki je v lasti Občine Vitanje.

Iz zgoraj zapisanega pa nikakor ne sledi, da »v vitanjski fari ne potrebujemo nikakršnega vesoljskega centra«, kakor je zapisano v vaši karikaturi. Tudi ne pristajam na to, da našo občino kdorkoli enači z vitanjsko faro, četudi le v karikaturi. Tudi pri nas sta cerkev/župnija in država/občina ločeni, čeprav je res, da z domačima duhovnikoma in verskimi organizacijami dobro sodelujemo v dobrobit vseh občanov.

Še moje osebno stališče in stališče Občine Vitanje o potrebnosti stavbe, v kateri deluje Javno zavod KSEVT in vsebin v KSEVT: absolutno podpiramo. V projektu vidimo turistični in izobraževalni potencial.

Očita se mi, da ne razumem kulture, predvsem moderne in avantgardne kulture. Morda. A zagotavljam vam, da sem nad odkrivanjem vesolja, obiski astronavtov, predmetov iz vesolja … navdušen. Težave pri KSEVT se želi prikazati točno tako, kot ga je narisal vaš karikaturist: zaostala občina in zaostal župan (ki ne ve niti, da se Sonce ne vrti okoli Zemlje, ampak obratno), ki skuša minirati pionirski projekt v Sloveniji, ki našo državo uvršča na zemljevid kulturno razvitih držav. Zagotavljam, da ne gre za to. Občina delovanje pod mojim vodstvom še izdatno finančno podpira, kar dokazuje, da ga nikakor ne rušimo, ampak podpiramo.

Česa pa ne podpiramo? Ne podpiramo prelaganja finančnih bremen nacionalno pomembnega projekta na rame (pre)majhne občine. Ne podpiram slabega ter vse težjega poslovanja zavoda, v katerih se je znašel KSEVT. Kot veste Ministrstvo za kulturo zahteva vračilo nenamenske porabe sredstev. S temi stvarmi se ukvarjajo druge institucije – če bodo te ugotovile, da je vse v najlepšem redu, potem nam vsaj ne bo treba vrniti blizu 47.000 evrov v državni proračun zaradi očitane nenamenske porabe državnih sredstev. Upamo, da do tega ne bo prišlo, sicer nam bo to pobralo sredstva, ki jih imamo predvidena v proračunu za investicije. Tega si tako majhna občina, s tako majhnim proračunom in številnimi fiksnimi obveznostmi, ne more privoščiti. Če je zavod KSEVT s svojimi programi nacionalnega pomena, potem v prihodnje pričakujemo pomoč države. Trenutno ocenjujem, da smo z ministrstvi na pravi poti k dolgoročnejši rešitvi obstoja zavoda KSEVT.

KSEVT je impozantna stavba z odlično vsebino. Stoji sredi Vitanja in mu daje nov pečat, v naš kraj privablja številne turiste. Župan in Občina Vitanje KSEVT podpirata. Ne jamramo. Za prostore društev iščemo nove rešitve. S KSEVT v Vitanju se Zemlja okoli Sonca vrti bolj kulturno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.