Izak Košir

 |  Družba

Bitka za Rog se začenja 

© Facebook / Tovarna Rog

Bitka za Rog se začenja. Nasprotniki rušenja kompleksa, ki je postal zbirališče alternativne kulture, so na Facebooku ustanovili skupino Ohranimo Tovarno Rog. Ta je privabila že skoraj 3.500 članov. Prav tako pa uporabniki avtonomnega centra Tovarna Rog jutri ob 17. uri vabijo na simpozij z naslovom Tovarna Rog med politiko MOL in samoorganizacijo. Na dogodku želijo odpreti širšo javno razpravo na temo mestne prostorske in kulturne politike na eni strani, ter neformalnih kulturnih praks na drugi. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so namreč pred kratkim potrdili, da junija na območju Roga začenjajo z rušenjem. Revitalizacija območja bo obsegala prenovo in preureditev nekdanje tovarne v Center Rog. 

Organizatorji simpozija so zapisali, da je Tovarna Rog avtonomen prostor, ki svojim uporabnikom in obiskovalcem omogoča druženje, ustvarjanje, izobraževanje in prosto delovanje. Slednje temelji na osebnem aganžmaju, vzajemnem spoštovanju in sodelovanju: "V Rogu so si svoje prostore uredili številni kolektivi likovnih umetnikov, aktivistov, teoretikov, plesalcev, skejterjev, cirkusantov in drugih. V desetih letih delovanja so v središču Ljubljane ustvarili območje ustvarjalnih praks, mnogoterih kulturnih dogodkov in kritične misli."

Rogovci menijo, da se MOL, ki v svoji strategiji razvoja kulture 2016-2019, kulturo načeloma razume kot “vrednoto samo po sebi”, kot “javno dobrino” in nasprotuje “vsakršni ekonomski ali politični instrumentalizaciji” kulturnih in umetniških dejavnosti, podaja v uničenje "enega glavnih prizorišč samonikle urbane kulture na nivoju mesta in države". Vzporedno s tem je tovarna v občinskih prostorskih aktih opredeljena kot degradirano območje potrebno revitalizacije, pri čemer organizatorji dogodka medijo, da se kriteriji presojanja osredotočajo predvsem na fizične dejavnike in izgled, "že obstoječe vsebine in njeni potenciali pa so spregledani".

Namen dogodka je odpreti širšo kritično razpravo o prostorskih in kulturnih politikah mesta: instrumentalizacija umetniških in kulturnih dejavnosti v obliki kreativnih industrij, pomanjkanje soodločanja prebivalcev v skupnih zadevah mesta, vprašanje avtonomnih con in vse manjših možnosti za njihov obstoj.

Simpozij, ki se bo 21. aprila ob 17. uri odvil na strehi Tovarne Rog (v primeru dežja v dvorani Živko Skvotec), bo potekal v obliki krajših panelnih prispevkov vsakega gosta (10-15 minut), ki jim bo sledila moderirana debata. Gostje, ki se bodo udeležili debate pa so dr. Vesna Čopič (Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani), Miha Zadnikar (AKC Metelkova, Radio Študent), Marko Peterlin (Inštitut za politike prostora), Sanja Burlović (AKC Attack Zagreb), Iniciativa Pravo na Grad in Sanja Žmavc.

Več informacij o dogodku najdete tudi na tej spletni povezavi

Zgodbo o umetnici Bredi Pivk, ki bo zaradi rušenja Samoroga, po desetih letih vlaganja v prostor in ustvarjanja pristala na cesti. Usoda je umetnici zagodla že pred dvema letoma, ko je v Rogu padla s strehe in kar pet dni v nezavesti ležala v luknji. Našli so jo šele peti dan, ko so vdrli v prostor in jo hudo poškodovano prepeljali v bolnišnico, kjer je k zavesti prišla šele po enem mesecu, v bolniški postelji pa ležala še dodatne tri. Posledica: ohromelost desne strani telesa. Lahko bi rekli, da je Bredo Pivk Rog že skoraj stal življenje. Tam, kot pravi, ne želi ostati za vsako ceno, do nadomestnega prostora pa, kot so ji povedali na občini, ni upravičena. Njeno zgodbo iz 12. številke Mladine si lahko v celoti preberete tu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.