Intervju: Goran Klemenčič

V Mladini z dne 3.6.2016 je objavljen intervju z ministrom za pravosodje, mag. Goranom Klemenčičem, nekdanjim predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). V delu pogovora se mag. Klemenčič izredno lahkot-

no obregne ob poročilo o premoženjskem stanju Zorana Jankovića, ki ga je KPK izdala v času njegovega predsedovanja. Ob tem pove, da je Zoran Janković na vrhovnem sodišču pravdo napram KPK v dotični zadevi sicer dobil, a, kot poskuša minimizirati odločitev vrhovnega sodišča, »zgolj« zaradi procesnih razlogov.

Ti procesni razlogi (ni jasno, kako se na njih upa izgovarjati pravnik in celo pravosodni minister) ne pomenijo samo slabo opravljenega dela predsednika KPK in njegovih sodelavcev ampak pomenijo resne napake v postopku. Sodišče je ugotovilo, da je Komisija za preprečevanje korupcije z izdajo omenjenega poročila, ne da bi ga prej poslala v izjasnitev tožniku, nezakonito posegla v njegovo ustavno pravico.

Poleg protiustavnega ravnanja senata KPK pod vodstvom tedanjega predsednika mag. Klemenčiča, je sporna tudi sama vsebina poročila, zaradi česar je na sodišču že vložena tožba proti KPK.

V času od objave poročila januarja 2013 do danes so se nekatera dejstva spremenila:

-Gospod Darko Stare, ki je danes državni sekretar pri ministru za pravosodje mag. Klemenčiču, je v času svojega službovanja na KPK, ko ga je vodil g. Klemenčič, ugotovil, da obstaja osnova za preiskavo v delu poročanja o spremembah premoženja. V času, ko KPK vodi g. Štefanec pa nasprotno – da ne obstaja osnova za preiskavo.

-Nekdanji namestnik bivšega predsednika KPK Rok Praprotnik je na sodišču priznal, da so bile njegove javno izrečene besede (v TV oddaji Odkrito), ki so Zorana Jankovića neupravičeno in nedokazano obremenile s korupcijo, neresnične, za kar mu je v sodni poravnavi izrekel opravičilo.

-Novi predsednik KPK Boris Štefanec je izdal »novo«, praktično identično poročilo o preiskavi premoženjskega stanja Zorana Jankovića, in to celo brez predhodnega razgovora z Zoranom Jankovićem. Še več, novo poročilo je krajši prepis ugotovitev komisije v prejšnji sestavi iz leta 2013. Je pa predsednik Štefanec ugotovil, da izvor premoženja Zorana Jankovića ni vprašljiv.

KPK s takim načinom dela in vodenja izgublja svoj namen, saj sta komisiji zadnja dva predsednika uničila kredibilnost. In vse bolj očitno postaja, da je bil proces, ki ga je začela KPK pod predsedovanjem mag. Klemenčiča, politično motiviran. Govori se, da tudi v dogovoru z nekdanjim ministrom za notranje zadeve ter nekdanjim veleposlanikom ZDA.

Iz zapisnikov KPK, ki jih je Zoran Janković dobil na vpogled šele s sodnim sklepom, je razvidno, da so se že pol leta pred objavo poročila v tej zadevi sestajali KPK – FURS – Policija – Specializirano državno tožilstvo (SDT).

Nesporno dejstvo je, da je mag. Klemenčič izkoristil svoj vpliv. Pri tem je najmanj neetično, da je javnost seznanjal z zasebnimi zadevami iz družinskega življenja g. Jankovića. Izjave mag. Klemenčiča so bile populistične in vzete iz konteksta (kot npr. »sine, čas je, da očetu kaj vrneš«), s čimer je zavajal javnost in namerno omalovaževal celo družino. Med drugim je mag. Klemenčič komentiral oziroma obsodil celo Jankovićevo osebno potrošnjo. Sprašujemo se, kako g. Klemenčič doma komunicira s svojo soprogo.

Po štirih letih agonije so na sodišču odprte naslednje preiskave, ki obravnavajo Zorana Jankovića:

1.Pogodba med Energetiko Ljubljana in podjetjem Grep iz leta 2010, ki je Zoran Janković ni podpisal ter je ni dogovarjal, kar so v preiskavi potrdile tudi priče, vendar je osumljen zlorabe položaja.

2.Prodaja delnic Mercatorja preko borze leta 2004 in 2006, kjer je osumljen utaje davkov.

3. Donacija, ki jo je leta 2007 dalo privatno podjetje Gratel Ljubljanskemu gradu, Zoranu Jankoviću pa je očitano, da je šlo pri tem za korupcijsko dejanje.

Zoran Janković je trdno prepričan, da bodo, kot vsi postopki do sedaj, tudi ti rešeni v njegovo korist, saj ni osnove za obtožbe, ki so mu očitane. Ne glede na pritiske in grožnje je Zoran Janković v vseh dosedanjih preiskavah in postopkih ravnal korektno in spoštljivo, pri čemer vedno znova poudarja, da verjame v pravico ter delovanje sodišča in da bo vsako njegovo odločitev spoštoval in ravnal skladno s sodbo. Vse do sedaj zaključene tožbe na sodišču so bile odločene v korist Zorana Jankovića (Niš, Tritonis, KPK, Praprotnik).

Naj na koncu dodamo še, da v devetih letih in pol sinova Zorana Jankovića nista imela niti enega posla z Mestno občino Ljubljana, medtem ko soproga pravosodnega ministra nemoteno posluje tudi z državo. Naj omenimo zgolj zadnji znani primer sodelovanja ministrstva za pravosodje in odvetniške družbe, ki jo vodi soproga ministra Klemenčiča v primeru tožbe Romov proti državi, ki po mnenju KPK lahko pomeni konflikt interesov

Ko se omenja sum sistemske korupcije, je pri nekaterih očitna selektivna izbira kdaj to je in kdaj ne. Prav bi bilo, da bi mag. Klemenčič, zaradi svoje izjemne »načelnosti«, tudi sam sebe ovadil zaradi procesne napake.

Sicer pa Zoran Janković mag. Klemenčiča že leta vabi na javno soočenje o vsebini poročila KPK, kateremu se slednji vztrajno izogiba. Zakaj, ve le sam, mi lahko samo predvidevamo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.