Deja Crnović

 |  Mladina 34  |  Politika

Jankovičev protiudarec

Sedmerica iz Roga dobila zasebne tožbe

Balet za bagre v B MOLu, Rog

Balet za bagre v B MOLu, Rog
© Sunčan Stone

Napeto ozračje, ki so ga v Rogu v noči 6. junija povzročili varnostniki in prihod bagra, se je po začasni odredbi, s katero je sodišče občini prepovedalo začetek rušenja tovarne, umirilo. A spor med občino ter uporabnicami in uporabniki Roga ni končan, zdaj je zasebne tožbe proti sedmim osebam vložila občina. Kmalu po občinskem bagrskem pohodu na Rog se je sedmerica uporabnic in uporabnikov Roga odločila, da proti občini vloži tožbo zaradi motenja posesti. S tožbo zaradi motenja posesti se je sedem oseb izpostavilo z imeni in priimki, kar je zdaj izkoristila občina, saj je nanje naslovila tožbe.

Kot nam je povedal Zoran Korenčan, odvetnik tožene sedmerice, občina kot lastnica prostorov sicer ne potrebuje posebnih razlogov, da zahteva izpraznitev, jih pa v tožbi navaja kar nekaj, med drugim tudi nevarnost zaradi »nesanirane galvane«. Precej verjetno je, da bo občina s tožbo uspela, saj bi uporabnikom in uporabnicam v prid lahko govoril le morebitni dogovor o uporabi prostorov, kar pa bo težko dokazati.

A občina z lastninsko tožbo v resnici lahko doseže le, da Rog zapusti sedmerica oseb, proti katerim je vložena tožba, razplet pa ne more vplivati na ostale (neevidentirane) uporabnike in uporabnice. Tako se postavlja vprašanje, v čem je smisel tožbe, razen sankcioniranje sedmerice, ki se je osebno izpostavila. Njim občina lahko naloži izpraznitev prostorov, pa tudi dokaj visoke sodne stroške. Občina je vrednost spora ocenila na 200.000 evrov, kar je za izpraznitvene tožbe po besedah Korenčana dokaj visoka vrednost, posledično pa to pomeni, da bo vsako dejanje odvetnika občine stalo nekaj tisoč evrov.

Postopek zaradi motenja posesti, ki ga je rogovska sedmerica sprožila junija, je sicer še vedno na sodišču, a bi epilog moral dočakati kmalu, saj sodišče tovrstne postopke obravnava prednostno. Nekoliko dlje bo po besedah Korenčana trajal postopek, ki ga je proti sedmerici zdaj sprožila občina. A če občini uspe, bo tudi morebitni uspeh sedmerice zaradi motnje posesti izničen. Dokler trajajo postopki, občina ne sme nadaljevati z rušenjem in drugimi posegi na območju tovarne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.