Damjana Kolar

 |  Kultura

Letošnja Animateka s 398 filmi

Psihonavta

Psihonavta

V Kinodvoru, Slovenski kinoteki in Stari mestni elektrarni v Ljubljani bo med 5. in 11. decembrom potekal 13. mednarodni festival animiranega filma, na katerem bodo prikazali 398 animiranih filmov, ki jih bodo pospremili pogovori z avtorji, tri razstave, strokovni program AnimatekaPRO ter avdiovizualni koncert. Festival bodo odprli s posebnim programom, v ospredju katerega bo retrospektiva 3D računalniškega animiranega filma. 

Skozi selekcijsko sito se je v osrednje tekmovabnje avtorskih kratkih animiranih filmov s področja Srednje in Vzhodne Evrope-za nagrado občinstva HOPIN, ki jo podeljuje podjetje HOPIN Slovenija, in za veliko nagrado mednarodne žirije Stadionshop, ki jo podeljuje podjetje Transfera, prebilo 34 filmov. V evropskem tekmovalnem programu študentskih animiranih filmov bo prikazanih 57 študentskih animacij, ki se bodo potegovale za nagrado Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film. Podelili bodo tudi nagrado otroške žirije za najboljši film v programu Slon: D'SAF.

O nagradah bo odločala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo: Joni Männistö (avtor letošnje celostne podobe festivala), mojster 3D eksperimentalnega filma Paul Bush, Mauro Carraro, z oskarjem nagrajeni Chris Landreth, mlada iranska ustvarjalka Sarah Saidan, ki živi v Franciji. Vsi žiranti se bodo na festivalu predstavili s svojimi filmskimi retrospektivami ali izbori filmskih programov.

Vzgojno-izobraževalni program animiranega filma Slon, katerega namen je "približati animirani film vrtčevskim in osnovnošolskim otrokom, dijakom, staršem in učiteljem," bo poleg štirih tekmovalnih programov kratkih animiranih filmov, prilagojenih za različne starostne skupine, ki bodo tekmovali za nagrado otroške žirije za najboljši film v programu Slon :D'SAF! – podeljuje jo Društvo slovenskega animiranega filma, v Družinskem Slonu predstavil dva svetovna jagodna izbora Slon se potepa ter restavrirane in digitalizirane klasike za otroke iz madžarskega filmskega arhiva.

Na festivalu se bo letos zvrstilo osem celovečernih animiranih filmov za otroke in odrasle: Anomalisa (nenavadna ljubezenska zgodba Charlieja Kaufmana, scenarista filmov Biti John Malkovich, Prilagajanje in Večno sonce brezmadežnega uma s humorjem razkriva bivanjsko praznino sodobnega sveta), Daleč na sever (pustolovsko potovanje na severni tečaj), Psihonavta (španska postapokaliptična pravljica), April in nenvadani svet (francoska znanstveno-fantastična pustolovščina, v kateri nas ustvarjalci oskarjevskega nominiranca Perzepolis in sloviti stripar Jacuqes Tardi odpeljejo v alternativni svet steampunka), Rdeča želva (hipnotična meditacija o bistvu človeka, njegovega bivanja in povezanosti z naravo), Bučko (lutkovno-animirani hit o zaupanju, pripadnosti in iskanju družine), Adama (resnična pripoved o afriških otrocih-vojakih) in Cafard (osebna izpoved boksarja nežnega srca). 

WQkHA3fHk_0

XAGWygKM21U

Letošnja novost je festivalska platforma za profesionalno občinstvo AnimatekaPRO. V sodelovanju Staro mestno elektrarno se bodo na tridnevnem dogodku zvrstila predavanja, okrogle mize, predstavitve in pogovori z avtorji z oskarjem nagrajenega genija animacije Chrisa Landretha, 3D revolucionarja Maura Carrara in mojstra Paula Busha.

Festivalsko uspešnico Svetovni jagodni izbor, globalno selekcijo zmagovalnih kratkih animiranih filmov iz sezone 2015/2016, bodo tradicionalno predstavili v štirih večernih programih. Med posebnimi predstavitvami se bodo zvrstili naslednji programi: tematska retrospektiva 3D računalniškega animiranega filma, erotika v animiranem filmu, animirani dokumentarni film, Cartoon d' Or 2016 in program najboljših evropskih šol animiranega filma. Večerni program bo ponudil klubski večer v Klubu Gromka, avdio-vizualni koncert z dub poezijo Katje Šulc in vizualijami Tine Šulc ob glasbi pionirja slovenske basovske kulture Piera in trobentača Igorja Matkoviča ter animatečne karaoke v Kinodvorovi kavarni.

V okviru festivala so na ogled tudi tri razstave: razstava Dušana Kastelica za naslovom Pregledna razstava (ali kako sem zapravil svojih prvih 50 let) v Moderni galeriji, razstava Leona Vidmarja "Slovo" in finskega avtorja Jonija Männista v Galeriji Kinodvora.

Več o programu na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.