Vanja Gligorović

 |  Mladina 49  |  Družba

Prihaja Kekec!

Sovražni plakati na avstrijskem Koroškem

V zadnjih dneh je slovenske glave razburjala vsebina plakatov, ki naj bi bili domnevno že v nedeljo razobešeni po nekaterih večjih mestih na avstrijskem Koroškem. Na plakatu je prikazan Kekec iz istoimenskega filma režiserja Jožeta Galeta. Nedolžnemu Kekcu so na levo ramo dodali še slovenski državni grb, v spodnjem delu pa v nemščini pripisali nekako takole: »Morda je videti prijazen – vendar gre za ekonomskega migranta, ki si želi uničiti našo kulturo, izkoristiti naš socialni sistem, prevzeti naše službe in nadlegovati naše ženske. Branimo se!!!« Teorij o tej »plakatni aferi« je več. Nekateri menijo da gre za provokativno odpiranje vprašanj o strpnosti do drugačnih, drugi so se začeli zgražati, češ da gre za ostro kampanjo avstrijskih nestrpnežev. Zagotovo je vsebina plakata katerega izmed okoli 10.000 slovenskih delavcev v Avstriji upravičeno prizadela – toda ali si mnogi Slovenci ne mislijo enako o beguncih?

Zgroženost nad Kekčevim plakatom je nekako komična, če ji ob bok postavimo zgroženost nad vsemi nevarnostmi, ki naj bi jih po isti logiki prinašali begunci. Ne glede na to, ali so plakati v Avstriji le šala ali so resnični, nas situacija postavlja v čevlje migrantov in beguncev, ki so tako kot v Avstriji tudi pri nas nedobrodošli. Namesto začudenega odpiranja ust priporočamo reflektirano čiščenje lastnega praga, kjer alarm za strah sprožijo že glasovi mošeje ali pa naglavne rute …

Zaščitimo se, obranimo domovino – domnevni plakat na avstrijskem Koroškem

Zaščitimo se, obranimo domovino – domnevni plakat na avstrijskem Koroškem

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.