Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 15. do 18. decembra.

Četrtek, 15. december

V Galeriji Kresija Ljubljana bodo ob 19.00 odprli razstavo švicarskih umetnikov M. S. Bastiana in Isabelle L. z naslovom Bastokalipsa. Gre za monumentalni cikel 32 platen, na katerih sta upodobila svojo vizijo moderne apokalipse. Platna so zasnovana na način, da omogočajo neprekinjeno sosledje podob, ki vključujejo skrajno eklektičen niz motivov, sposojenih tako iz sodobne pop kulture, zgodovine in umetnosti. Rezultat je presunljiv kolaž ekspresivnih podob, domala enciklopedična zbirka motivov, kjer se avtorja v formalnem oziru spogledujeta tako s tradicijo stripa kot s klasičnim slikarskim izrazom. Ob 21.00 bo sledila še otvoritev mini prodajne razstave Bum! Bam! Bam! v DobriVagi, kjer bosta umetnika poleg manjših skulptur iz papirja razstavila še serijo svojih sitotiskov. 

V Slovenski kinoteki Ljubljana bo ob 20.00 v okviru cikla Kino-uho potekal glasbeno-filmski projekt Na domačem vrtu III. Trilogija, ki jo je zasnoval in produciral harmonikar in skladatelj Bratko Bibič, je v letih 1999–2005 nastala v koprodukciji Slovenske kinoteke in Slovenskega filmskega arhiva. Gre za kompleksen montažni preplet raznolikega arhivskega filmskega gradiva ter kompozicijo in živo izvedbo izvirne glasbe ob projekciji filmov. Z re-aktualizacijo tretjega dela Bibič skupaj s harfistom in skladateljem Eduardom Raonom ter tolkalcem in improvizatorjem Vidom Drašlerjem z novimi zvočnimi plastmi in glasbenimi strukturami nadgrajuje predhodno komponirani soundtrack sklepnega dela trilogije.

V Cankarjevem domu Ljubljana bo ob 20.30 premiera filma Moja divja noč, kultnega španskega režiserja Álexa de la Iglesie. Gre za divjo kroniko zgod in nezgod ter zarot in zakulisnih iger, ki spremljajo snemanje silvestrske televizijske oddaje.

QOTbJk3A1_I

Petek, 16. december

V UGM Studiu Maribor bodo ob 19.00 odprli potujočo razstavo prodajne galerije DobraVaga iz Ljubljane z naslovom Off The Hook, ki v ospredje postavlja različne aktualne likovne pristope in raziskovanja mlajše generacije umetnikov in umetnic. Sodelujejo: Beli sladoled, Ivana Bajec, Jaka Vatovec, Marko K. Gavez, Mina Fina, Nez Pez, Nina Čelhar, Simon Kocjančič, Zoran Pungerčar.

© Jaka Vatovec

V Galeriji Miklova hiša Ribnica bodo ob 19.00 odprli razstavo del iz Likovne zbirke Riko z naslovom Preseki/Izseki. Sodelujejo: Uroš Abram, Jasmina Cibic, Nina Čelhar, Staš Kleindienst, Zmago Lenárdič, Radenko Milak & Roman Uranjek, Uroš Potočnik, Mark Požlep, Arjan Pregl in Ana Sluga.

Staš Kleindienst: Spomenik svobodnemu svetu (2014)

Staš Kleindienst: Spomenik svobodnemu svetu (2014)

V Galeriji Kapelica Ljubljana bodo ob 20.00 odprli razstavo Zorana Srdića Janežiča in Otta Urpelainena "Konjska moč: poetika gibanja," intermedijske situacije za premišljevanje tehnološkega napredka v posthumanističnem kontekstu. Konj v instalaciji je hibridni robot (hibrot) z lastno zaznavno in gibalno inteligenco, ki jo poganja bioreaktor. Za razliko od kiborgov, pri katerih je organizem opremljen z elektronskimi podaljški, je hibrot organizem, ki enakovredno vključuje elektronske in biološke elemente. 

V Menzi pri koritu (Metelkova) Ljubljana bo ob 22.00 nastopila skupina Demolition Group.

NCkvVasSomY

Sobota, 17. december

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 20.00 potekal večer dveh dogodkov Instrumenti in orodja / Peljhan, Živadinov. Najprej se bo predstavilo Gledališče/Živadinov::Zupančič::Turšič z informansom Teologija/I. informerjev Nine Ivanišin, Blaža Šefa, Dragana Živadinova, Daria Seravala in Dunje Zupančič. Sledil bo dogodek situacije. Soft Probe (Na robovih SDR). Marko Peljhan, Matthew Biederman et al..

Nedelja, 18. december

V SNG Drama Ljubljana bodo ob 19.00 v okviru cikla Drama Akustika nastopili Marko Hatlak & Kapobanda. Posebni gost: Vlatko Stefanovski

uJpigxdCKEM

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 20.00 nastopila ameriška pevka Marissa Nadler, katere ustvarjanje je razpeto med eksperimentiranjem s kantavtorsko in folk tradicijo na eni strani, na drugi pa usodno neizprosnostjo doom metala in drugih radikalnih izrazov. Na koncertu bo predstavila zadnji album Strangers. Gostja: Jess Williamson

IM37OCFgw4I

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.