Uredništvo

 |  Družba

"Kuštrin se bori za elito. Zadnja stavka zame ni bila stavka zdravnikov, ampak stavka gospodov."

Aleksander Doplihar, vodja ambulante Pro bono, v intervjuju za Mladino

Aleksander Doplihar s pacientko na stopnišču ambulante

Aleksander Doplihar s pacientko na stopnišču ambulante
© Uroš Abram

Aleksander Doplihar že 15 let vodi ambulanto , namenjeno ljudem brez zdravstvenega zavarovanja. Do osamosvojitve je bil direktor združenega zdravstvenega doma Kamnik, Domžale in Litija. Leta 1991 se je upokojil in potem spoznal, da precejšen del prebivalstva nima niti osnovnega zdravstvenega zavarovanja – čeprav naj bi imel vsaj na deklarativni ravni v Sloveniji vsak zagotovljeno zdravstveno oskrbo. Tako je s podporo ljubljanske mestne občine, Slovenske filantropije in Karitasa leta 2001 prevzel vodenje ambulante Pro bono. V očeh javnosti je postal zdravnik, ki jemlje Hipokratovo prisego zares. Ali pa zdravnik, ki rešuje ugled svojega ceha. V tem času je prejel veliko nagrad, lani tudi odlikovanje predsednika republike Boruta Pahorja.

"Sistem je tik pred razpadom, ker so na žalost sindikat, zdravniško društvo, zdravniška zbornica in nekaj časa celo ministrstvo javni zdravstveni sistem silili v smer amerikanizacije," je med drugim povedal v intervjuju za letošnjo 47. Mladino. Pogovor si lahko v celoti preberete tu ali na povezavi spodaj. 

Več si preberite v intervjuju

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.