Izak Košir

 |  Družba

"Nedopustno je, da vrhunski športniki za zaključek kariere od sponzorjev pričakujejo denar"

Na dogajanje okoli nastopa Tine Maze na Zlati lisici se je odzval tudi nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga. Slednjemu se ravnanje alpske smučarke ne zdi pošteno. 

Primož Ulaga

Primož Ulaga
© Igor Škafar

"Kot bivši predsednik SZS, direktor trženja SZS, direktor nordijskih disciplin in uspešen vrhunski športnik SZS zelo dobro poznam delovanje SZS. SZS so ustanovili smučarski klubi, z namenom da se najbolj nadebudnim zimskim športnikom že zgodaj zagotovi boljši razvoj kot bi ga bili deležni v samem smučarskem klubu. Lahko rečemo, da je bila ta poteza odlična, uspehi posameznih športnikov na največjih tekmovanjih v vseh disciplinah to najbolj dokazujejo! Vsi pozabljamo, da se je vse zares začelo v osemdesetih, ko je Slovenija prepoznala smučanje kot nekaj nacionalnega - časi Podarim Dobim so bili ponos Slovencev, ogled domačih tekmovanj pa velik praznik," je svoj zapis na Facebooku začel nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga. 

Dodal je, da je bilo trženje znotraj SZS že takrat uspešno, programi mlajših alpskih selekcij pa so omogočali, da so v času, ko je najbolj pomembno, mladi delali organizirano: "Uspehi generacij pred današnjo so omogočali, da tudi sedanji rodovi uživajo sadove preteklih generacij! O tem se seveda premalo piše in govori, gre za organiziran sistem, ki ni prišel sam od sebe, pač pa je bilo vloženega veliko dela, tudi na podlagi negativnih izkušenj."

Danes tak sistem delovanja, ki je precej bogatejši, mnogo je »prisklednikov«, omogočajo predvsem sponzorji, fundacija in ministrstvo za šport, poudarja Ulaga, ki zagovarjam sistem organiziranosti selekcij posameznih disciplin, ki je po njegovem na SZS dober. "Res je, da včasih izbira trenerjev ni na mestu, a tudi v podjetjih izbira glavnega menedžerja večkrat ni posrečena, to pokaže šele čas. A prepričan sem, da bi mnoge zveze, npr. teniška, želele na ta nivo, pri njih je največkrat vse na plečih staršev in posameznikov," pojasnjuje Primož Ulaga.

"Nedopustno je, da za zaključek kariere oz. zadnji nastop vrhunski športniki, od sponzorjev, ki so jim vseskozi omogočali razvoj, pričakujejo »štartnino« (denar)! Vem, kako velikih zneskov je bila od SZS (alpske discipline) vsako sezono deležna Tina. Ta sredstva, ki so ji omogočila samostojno pot, so bila sredstva sponzorjev, od katerih danes ponovno pričakuje »udeležbo«. Meni se to ne zdi fer!?" je še zapisal Ulaga in dodal, da bi pričakoval, da bi Tina Maze vse te sponzorje povabila na zaključek svoje kariere in se vsakemu od njih posebej zahvalila za dolgoletno pomoč. 

"Če bo šlo tako naprej bo »jutri«, ko bo končal kariero, npr. Robert Kranjec od Gorenja zahteval (v tem primeru z vso pravico), da mu za zadnji skok v karieri plača za napis na čeladi, sicer bo na čeladi pisalo npr. Bioguano. Naslednji bo Jakov Fak, pa Flisar, kasneje Prevc itd ... in vsi bodo postavljali pogoje sponzorjem, ki so jih vso obdobje spremljali. Moje mnenje je, da so mediji, ljudje vse pomešali, pozabili. Kot kaže bi bilo najbolj,e da je konec SZS, sam pa se sprašujem, koliko vrhunskega smučanja bo v tem primeru v prihodnje v Sloveniji," v svojem zapisu sklene Primož Ulaga.

Kaj je trener Tine Maze v pismu napisal Smučarski zvezi Slovenije, si lahko preberete na tej povezavi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.