Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 2  |  Kultura

Ejti Štih, bolivijska umetnica iz Slovenije

Akademsko slikarko Ejti (Marijo) Štih (1957) v Boliviji, kjer živi od leta 1982, ko je po poroki dobila bolivijsko državljanstvo, umeščajo med najvidnejše tamkajšnje umetnike. Slike plodovite slikarke, prepoznavne po živih barvah, med katerimi prevladujejo rdeča, modra in rumena, visijo v nacionalnih galerijah in muzejih, so tudi del številnih zasebnih zbirk. Niti domovina ni pozabila nanjo. Pred dobrim desetletjem je imela v Mariboru in Ljubljani pregledno razstavo, ki je bila med najbolj obiskanimi razstavami slovenskih umetnikov. Njena dela so občasno na ogled tudi na tematskih razstavah.

To, kako se loteva slikarstva, nekateri opredeljujejo kot »novinarski« način. Dela hitro, da bi se v trenutku odzvala na aktualne teme v bolivijski družbi. Zato ne preseneča, da je Štihova, hčerka znanega kulturnega delavca Bojana Štiha in ilustratorke Melite Vovk, v novi domovini znana tudi po Manzani 1 ( jabolko), galeriji na glavnem trgu v Santa Cruzu de la Sierri, kjer živi. S konceptom galerije, ki z izzivalnimi, kritičnimi in družbeno ozaveščenimi temami privabi v svoje prostore ljudi tudi iz najrevnejših predmestij Santa Cruza, je Štihova v Boliviji postala javna intelektualka, s katero se novinarji pogosto pogovarjajo o temah, ki niso povezane z umetnostjo.

Ta čas je v ljubljanski Galeriji Kresija na ogled njena serija slik Migracije, s katero se odziva na begunsko tragedijo. Štihova je v pogovoru predstavila svojo lastno emigrantsko izkušnjo, zanimala pa so nas tudi njena mnenja o Sloveniji, o Evropi, o Boliviji nekoč in danes, o »rožnatem valu« v Latinski Ameriki, o globalizaciji in »begu možganov« iz Slovenije.

V seriji slik Migracije ste simpatične figure iz svojih prejšnjih del nadomestili z brezobličnimi podobami Munchovega Krika. Namesto za vaše delo značilne rdeče in modre barve prevladuje »taboriščna« rjava v različnih odtenkih. Kalvarijo beguncev ste naslikali, kot da bi se ti ljudje znašli v novih koncentracijskih taboriščih. Očitno vas je njihova usoda pretresla?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.