Stanka Prodnik

7. 7. 2017  |  Mladina 27  |  Kultura  |  TV

Stara fora, nov bedak

Lov na udbomafijo

Rado Pezdir in Jože Možina: tresla se je gora, rodila se je teorija zarote.

Rado Pezdir in Jože Možina: tresla se je gora, rodila se je teorija zarote.
© TVS

Jože Možina, prvi v službi resnice nacionalne televizije, je v oddaji Intervju gostil Rada Pezdirja, ki se je iz neoliberalnega teoretika zarote prelevil v ljubiteljskega zgodovinarja. Voditelj je uvodoma povedal, da je Rado Pezdir »izvrsten raziskovalec slovenskih arhivov«, v čemer se je bržkone izmojstril kot član komisije Anžeta Logarja (SDS), ki raziskuje bančno luknjo. Pezdir v njej očitno opravlja predvsem funkcijo arhivskega krta, ki je rumeno-modri stranki od nekdaj blizu. Ista komisija je nedavno privlekla na plan teorijo zarote o »pranju iranskega denarja« v NLB. Radi bi verjeli, da je do te »afere« po naključju prišlo v času, ko želi vlada prodati delež naše največje banke, in v resnici ne gre za to, da si SDS kot morebitna prihodnja največja koalicijska stranka želi NLB prodajati pod lastnimi pogoji.

Čeprav je Rado Pezdir v oddaji gostoval kot poznavalec preteklosti, sta se z voditeljem dotaknila tudi sedanjosti, prav »iranske milijarde«, o čemer naj tudi po Pezdirjevo ne bi bilo dvoma, saj obstajajo dokumenti, ki potrjujejo slovensko-iranske stike. Od stika do pranja denarja pa je, kot vemo, le korak. Možina, ki je očitno tako dober matematik, kot je Pezdir dober zgodovinar, pa je ob tem bliskovito izračunal, da je z iransko milijardo v Sloveniji gotovo ostalo »več sto milijonov«.

Približno toliko neposrednih dokazov kot za iransko milijardo je imel Pezdir tudi za vse druge navedbe, čeprav je v studiu krilil z dokumenti, kar naj bi gledalce prepričalo, da je gotovo vse res. Našel naj bi navedbe o davčnih oazah in o tem, da so v Jugoslaviji obstajala podjetja, ki so poslovala nezakonito. Nič novega. Vedeli smo tudi, da so slovenska podjetja svoje dobičke v tujini prikrivala in o njih niso poročala Beogradu. Nov tudi ni dokument, ki naj bi, kakor je trdil Pezdir, dokazoval, da je leta 1992 kampanjo Milana Kučana podprl kazino Koper. Gre le za pogrevanje »afere Hit«, matere vseh afer slovenske tranzicije, v kateri desnica, ki krivdo vedno išče pri drugih, še danes vidi razlog, da je LDS za desetletje prevzela oblast.

Skratka, Pezdir se je pretvarjal, da dokazuje obstoj udbomafije, in s tem materializiral preganjavico Janeza Janše in slovenske desnice. V resnici pa vse skupaj ni bilo nič, čeprav je Možina napovedal, da »gre za temo, ki bo pretresla«. Tresla se je gora, rodila se je teorija zarote.

Razveselilo pa nas je vsaj to, da je Pezdir v arhivu dobil novega prijatelja, Igorja Omerzo, s katerim gresta tudi večkrat na izlet v Trst. Očitno se jima je priključil še Možina, saj je za torkove Odmeve posnel pogovor z Borisom Pahorjem, ki je o arbitraži povedal, da bo Hrvaška odslej »gospodinja« slovenskega morja, ki bo lahko ustavljala naše ladje; še preden bi ga lahko obtožili nacionalizma, pa je dodal, da je to »en drek nacionalizem«, ampak pravičnost.

Pahor je na dobri poti, da se mu nehamo posmehovati le skrivaj, arhivski trio adio pa bo na poti v Trst gotovo obglodal še marsikatero kost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.