Goran Kompoš  |  foto: Sebastijan Iskra

26. 1. 2018  |  Mladina 4  |  Kultura  |  Dogodki

»Headbangersko« veseljačenje

Kultni veterani Kreator so nam v Kinu Šiška pripravili lekcijo iz metala

Kreator resda deluje že 36 let, a suvereno, energično izvedbo  jim lahko zavidajo tudi pol mlajši bendi.

Kreator resda deluje že 36 let, a suvereno, energično izvedbo jim lahko zavidajo tudi pol mlajši bendi.

Prejšnji četrtek smo se odpravili na metalsko fešto v ljubljanski Center urbane kulture Kino Šiška in že bežen pogled na njegovo napolnjeno veliko dvorano je razkril, da se je dobršen del obiskovalcev koncertno bržkone začel brusiti že dolgo nazaj. Še v časih, ko sta na domači sceni dominirali punkrockovski in metalski subkulturi. To je pravzaprav logično. Tokratni osrednji gost Kreator je letos namreč vstopil že v 36. leto delovanja. Kar pa ne pomeni, da smo gledali in poslušali odcvetele starce, ki bi nam prišli prodajat staro slavo in metalsko nostalgijo. Kvartet s svojim klasičnim thrash metalom sicer ni več tako inovativen, kot je bil v osemdesetih, ko je imel tudi drugačno postavo. Toda na odru kljub letom ostaja vitalen in suveren. Ja, privrženci agresivnega, eksplozivnega metala so tokrat nedvomno prišli na svoj račun. To je potrdil tudi njihov vročični odziv.

No, feni te vplivne nemške zasedbe, ki je na evropska tla prinesla thrash metal in je v Ljubljani nazadnje nastopila pred šestimi leti, o njeni vitalnosti sploh niso dvomili. Navsezadnje je bil nekakšen garant za to že zasedbin lanski, štirinajsti studijski album Gods of Violence, ki jo je prvič v njeni karieri v domači Nemčiji ponesel v sam vrh lestvice najbolj prodajanih plošč. To bi lahko pripisali nekoliko melodičnejši podobi plošče, za katero je frontman, pevec, kitarist in tekstopisec Mille Petrozza dejal, da se vsebinsko naslanja tudi na aktualno dogajanje v Siriji, dasiravno ne eksplicitno.

Bržkone pa se še večji razlog za tolikšno priljubljenost skriva v dejstvu, da si je Kreator zasluženo pozornost preprosto pridelal z dolgoletnim konsistentnim delom. Za to, kako velik ugled uživa v metalski skupnosti, je dovolj že, če se spomnimo njegovih lanskih turnej, ki ju je kot »hedlajner«, torej eden od nosilcev programa, oddelal z velikima metalskima ikonama. Na eno se je podal s Sepulturo, na drugo z Obituary.

O tem, da so postali bend za največja koncertna prizorišča, ni dvoma. Pa najsi gre za samo odrsko postavitev z videopanoji in pirotehniko ali pa Petrozzovo animacijo občinstva, ki se je tudi v Kinu Šiška navdušeno odzivalo na vsak njegov poziv. Toda ves ta odrski šov bi bil brez pravega učinka, če zasedba – ki so ji občinstvo na delovno temperaturo ogrevali francoski groove/ industrial metalci Dagoba in poljski death metal veterani Vader – na prvo mesto ne bi postavila svoje glasbe. Tokrat predvsem skladb z zadnjih dveh plošč in nekaterih starejših hitov, s suvereno, energično izvedbo, ki bi ji jo lahko zavidal tudi marsikateri pol mlajši bend.

Ja, čeprav je šlo za rutinski koncert, na katerem ni manjkalo niti klasičnih metalskih klišejev, bi Kreatorju težko očitali kakšno pomankljivost. Očitno je bilo, da četverec v svojem početju preprosto uživa, nič drugače pa ni bilo pod odrom, kjer so se najgorečnejši privrženci težkih rifov znoreli tudi v »mosh pitu«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.