Knjiga / Jože Rozman: Čar vina

Beletrina, Ljubljana, 2018, 27,00 €

Bernard Nežmah
MLADINA, št. 32, 10. 8. 2018

+ + + + +

Naslovnica je zavajajoča: to ni knjiga o skrivnostih osvajanja ali zapeljevanja z vinom.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Bernard Nežmah
MLADINA, št. 32, 10. 8. 2018

+ + + + +

Naslovnica je zavajajoča: to ni knjiga o skrivnostih osvajanja ali zapeljevanja z vinom.

Pač pa esej vinskega publicista, someljeja, degustatorja, vinogradnika in nekoč primerjalnega književnika. Zato tekst kajpak ne prinaša sprehoda po enciklopediji vin, temveč avtorjeve osebne zgodbe. Najsi bodo srečevanja z legendarnimi slovenskimi vinarji ali obiski pri vinskih zvezdnikih Francije, Italije in Španije, kjer je kulinarični čarovnik Ferran Adrià za štiri buteljke črnega iztržil 52 tisoč dolarjev! A avtor ne piše hvalnic celebritet, sprašuje se, ali je stokrat dražje vino tudi stokrat boljše, in prinese rezultate nepredvidljivega eksperimenta. Pri laikih kakopak, sam postreže tudi z zunajčasovnim doživljajem obiska v vinski kleti carja Nikolaja II. na Krimu, kjer okuša madejro, letnik 1915, za kar porabi nič manj kot 13 metaforičnih period.

Enako pozornost kot superlativom pa Rozman posveti tudi temnim stranem, kot so trtna uš, oidij in peronospora, ki pa jih jemlje s svetopisemsko naklonjenostjo: kvasovke denimo vežejo nase ostanke škropiva, in ker se sesedejo na dno, jih je moč odstraniti, glivici žlahtne gnilobe pa nameni pravo odo. Sam tekst se vseskozi preliva v zgodovino, tako prebiramo, da so rimski vojaki v času med vojnama okoli tabora posadili trto, da so ljubljanski mostiščarji grizljali grozde divje trte, potem pri Valvasorju izbrska, kje vse na Kranjskem so tedaj pridelovali vino, pri vinorejcih iz sredine 19. stoletja najde dolge sezname danes bolj ali manj pozabljenih starih sort, prinese za sociologe in etnologe pomenljive podatke, denimo 40 milijonov litrov vina, ki so ga pridelali na Dolenjskem leta 1870, pa predstavi fenomen vinskih hipijev, Prešernov čas, obdobje Šumija etc.

Dobesedno – avtorsko delo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Intervju

»Če bo ta reforma padla, nikjer ne piše, da naslednja ne bo vsebovala 42 let delovne dobe«

Marijan Papež, direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Odločilni glas glede objave Epsteinovih dosjejev

Demokratska kongresnica Adelite Grijalva je pripravljena 

»Vsak poskus cenzure je zavržna izraba moči«

Cankarjeva nagrada je našla nov dom v Ljubljani