Borut Mekina

5. 10. 2018  |  Mladina 40  |  Politika

Madžari so v medije SDS doslej investirali že 2,4 milijona evrov

V LMŠ vendarle napovedujejo preiskovalno komisijo

Janez Janša in njegov mecen Viktor Orbán v Salzburgu nekaj dni pred zadnjo madžarsko finančno injekcijo v Janšev medijski konglomerat

Janez Janša in njegov mecen Viktor Orbán v Salzburgu nekaj dni pred zadnjo madžarsko finančno injekcijo v Janšev medijski konglomerat
© MTI

Mesec dni pred lokalnimi volitvami so po Sloveniji začeli delovati nenavadni lokalni spletni portali. V drugem največjem izmed njih, namenjenem Mariboru, naj bi bil za vsebino odgovoren Mitja Grmovšek, kot piše v razvidu medijev, ki ga vodi ministrstvo za kulturo. Na portalu ponujajo intervju s poslancem SDS Dejanom Kalohom, s poslancem SDS Marijanom Pojbičem, z Markom Remsom, predsednikom občinskega odbora SDS Duplek, pa z Renejem Pernekom, mladim športnikom, ki je sodeloval na športnih igrah SDS … A čeprav je Grmovšek sam podpisan pod intervjuji, objavljenimi v mediju, katerega odgovorni urednik naj bi bil, sam pravi, da ne ve, kako je portal nastal in kdo ga ureja.

Zadeva je še bolj nadrealistična. Direktor omenjene spletne strani je – sodeč po razvidu medijev – Matic Nikolavčič iz jeseniškega videoprodukcijskega podjetja Videomz. A čeprav je odgovoren za poslovni del, pravi, da s spletno stranjo ni povezan. Poleg e-Maribora je pred lokalnimi volitvami oživelo še 12 podobnih, lokalnih spletnih strani. Najglasnejši je Utrip Ljubljane, ki ta teden objavlja članek o kandidatu SDS za ljubljanskega župana, Anžetu Logarju, ali pa prispevek z naslovom »Cilj slovenskih komunistov? Slovenska sovjetska republika«. V razvidu medijev piše, da je direktor in odgovorni urednik tega spletnega medija direktor podjetja Eltibo Boštjan Peklaj, ki ponuja elektrostoritve. A Peklaj pravi, da je zgolj oblikoval spletno stran, in se začudil, da »so« ga postavili celo za odgovornega urednika. No, tudi on nato z nami ni več želel govoriti.

Način, kako v SDS začenjajo predvolilno kampanjo, je že ustaljeno nezakonit in ponovitev videnega na parlamentarnih volitvah.

Večina preostalih lokalnih portalov s podobnim dizajnom – Naše Zasavje, Moja Dolenjska, Primorska24, e-Koroška … – je precej bolj očitno politično povezana s stranko, saj so njihovi uredniki ali direktorji večinoma lokalni veljaki SDS. Urednik e-Koroške je denimo Jon Petek, sin bivšega poslanca SDS Mira Petka, za spletne strani Primorska24 pa skrbi občinski svetnik SDS v Komnu Boris Budal. Vsi ti portali, v katerih fantomska roka vsak dan osvežuje novice in zgodbe, nimajo ne naročnikov in skoraj nobene reklame, zato je seveda umestno vprašanje, zakaj obstajajo in kako se financirajo. Zgolj nekdanji lastnik mariborskega portala Rolando Lipovnik in lastnik gorenjskega portala Aleš Trilar sta nam bila pripravljena povedati kaj več. In sicer da denar za delovanje teh večinoma enotno dizajniranih portalov, ki objavljajo tudi podobne novice, prihaja iz »podjetja iz Ljubljane«.

Seveda je očitno, da so omenjeni portali nov predvolilni projekt stranke SDS. Razlogov, zaradi katerih stranka skriva svojo povezanost z njimi, pa je verjetno več. Po eni strani so takšni mediji videti veliko verodostojnejši, po drugi pa v SDS tako izigravajo zakon o političnih strankah, ki prepoveduje donacije podjetij in od stranke zahteva, da javno objavi identiteto fizičnih donatorjev. Izigravajo pa seveda tudi predvolilno zakonodajo, po kateri se mora strošek volilne kampanje voditi na posebnem bančnem računu. Način, kako tokrat v SDS začenjajo predvolilno kampanjo pred lokalnimi volitvami, je torej že ustaljeno nezakonit in ponovitev videnega na parlamentarnih volitvah, ko so jim kampanjo prek obvoda financirali sodelavci in prijatelji madžarskega premiera Viktorja Orbána. Tudi tokrat so morali Madžari pred volitvami SDS dokapitalizirati.

Prijatelji madžarskega premiera Viktorja Orbána so doslej v SDS vložili že okoli 2,4 milijona evrov: Orbánovi sodelavci so lani sprva z 800 tisoč evri dokapitalizirali Novo24, čemur je sledil 680 tisoč evrov vreden nakup 52-odstotnega deleža podjetja Nova obzorja, katerega solastnica je ostala SDS in ki izdaja Demokracijo in Škandal24. Vpleteni Madžari so nato tik pred volitvami svoja podjetja v Sloveniji dokapitalizirali s skupaj 783 tisoč evri. Prejšnji mesec pa je, kot je razkril Dnevnik, sledila še ena finančna injekcija: Madžari so kupili še dodatni, 14-odstotni delež Novih obzorij, za kar so SDS plačali 112 tisoč evrov. Znesek sicer lahko kaže, da Orbán ni več tako navdušen nad Janezom Janšo, ki je očitno pričakoval več denarja.

Janša je namreč v začetku leta, ob zapletu s 450 tisoč evrov posojila, ki ga je stranka SDS dobila od zloglasne Dijane Đuđić, dejal, da so ta denar pomagali zagotoviti »Madžari«, ki da nameravajo odkupiti celotni še preostali 44-odstotni delež stranke SDS v Novih obzorjih. A Madžar Peter Schatz je konec septembra kupil zgolj 14-odstotni delež podjetja za 112 tisoč evrov. Zakaj ni Schatz od SDS odkupil celotnega deleža, kot je bilo napovedano? Pogodba med generalnim sekretarjem SDS Janezom Mežanom in Petrom Schatzem je bila dejansko sklenjena, kot razkriva dokumentacija sodnega registra, 19. junija letos, ali dva tedna po državnozborskih volitvah, ko je že bilo jasno, da Janezu Janši vlade ne bo uspelo sestaviti. Očitno je, da je Orbánova vera v Janeza Janšo vsaj malce usahnila.

Širjenje sovražnega govora je v tem trenutku v Sloveniji veliko izdatneje subvencionirano kot številne nevladne organizacije, ki se mu postavljajo po robu.

Kljub temu pa so nove igrice SDS v posmeh preostalim strankam, ki takšnih spornih tehnik ne uporabljajo. Predsednik vlade Marjan Šarec je že junija, v prvem pismu koalicijskim političnim strankam, zapisal, da se njegova »Koalicija za prihodnost« zavezuje, da bo »raziskala in razčistila odprte dileme financiranja političnih strank, bodisi iz tujine bodisi iz gospodarskih družb, povezanih s tujino«. Pobude, da bi v parlamentu ustanovili parlamentarno preiskovalno komisijo, ki bi raziskala Orbánovo financiranje stranke SDS, uradno sicer še ni. So nam pa tokrat iz stranke LMŠ vendarle odgovorili, da nanjo niso pozabili. »Potrebno je ustanoviti preiskovalno komisijo, aktivnosti v to smer pa še niso bile narejene,« nam je odgovorila Nika Vrhovnik, sedaj premierova svetovalka.

Podobno navajajo tudi v drugih strankah. V Levici in v SDS prav tako podpirajo omenjeno preiskovalno komisijo, iz SMC pa odgovarjajo: »V SMC smo pred državnozborskimi volitvami, ko je vzniknila odmevna zgodba o radodarni kreditodajalki iz Prijedora, glasno opozarjali na nujnost okrepitve nadzora nad financiranjem političnih strank. Primerov, ki zahtevajo in spremembo zakonodaje in njeno doslednejše izvajanje, je namreč veliko in so po svoji naravi tudi vedno inovativnejši. To vse kaže na potrebo po jasnejših pravilih igre, ki so, če želimo dvigniti raven politične kulture v tem pogledu, še pomembnejša kot samo razčiščevanje za nazaj.«

To seveda drži, sovražni govor v Sloveniji ni le problem zakonodaje ali sodne prakse, temveč tudi tujih neposrednih investicij, brez katerih ta ne bi imel podlage za bohotenje. Televizija Nova24, eno izmed gonil sovražnega govora v slovenskem javnem prostoru, je namreč v letih 2016 in 2017 v povprečju pridelala pol milijona evrov minusa leto, brez tuje pomoči pa bi tudi založba Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracijo in Škandal24, glede na trend leto 2017 zaključila s kakšnimi 300 tisoč evri minusa. Širjenje sovražnega govora je zdaj v Sloveniji veliko izdatneje subvencionirano kot številne nevladne organizacije, ki se mu postavljajo po robu.

Kako dopustujejo pomagači SDS?

Orbánovi podjetniki, ki pomagajo Janezu Janši, slikani na luksuznih letalih in jahtah

Uradno naj bi denar za Novo24 in Demokracijo prispeval solastnik enega od madžarskih pro-Orbánovih brezplačnikov Peter Schatz, ki je zdaj tudi nadzornik Nove24 in največji lastnik Demokracije. A kot dokazujejo bančna nakazila, ki smo jih v Mladini objavili poleti, je denar prek banke NKBM dejansko nakazal madžarski gradbinec Karoly Varga. Varga ter László Szíjj in Lőrinc Mészáros – Orbánov najboljši prijatelj, župan njegovega rojstnega kraja – pa so solastniki več gradbenih podjetij.

Orbán je julija letos z luksuznim letalom, ki si ga deli s svojimi oligarhi, odletel na neko nogometno tekmo v Bolgarijo.

Orbán je julija letos z luksuznim letalom, ki si ga deli s svojimi oligarhi, odletel na neko nogometno tekmo v Bolgarijo.
© Atlatszo

Denar za SDS je najverjetneje prispeval prav Mészáros – a 2,4 milijona evrov zanj dejansko ni veliko, saj je tridesetkrat več vredna že njegova dopustniška infrastruktura. Madžarski medij Atlaszo je letos odkril, da je na letališču v Budimpešti parkirano novo luksuzno letalo Bombardier Global 6000, vredno 53 milijonov evrov. Novinarji portala so začeli slediti njegovim letom in poleti odkrili, da letalo s petičnimi potniki navadno odleti tja, kjer je parkiran drug luksuzni objekt – razkošna 21 milijonov evrov vredna jahta Lady MRD, tako rekoč utelešenje materializma (mrd je mednarodna okrajšava za milijardo).

V teleobjektive so fotografi Atlasza letos največkrat ujeli prav Mészárosa z družino in Szíjja na križarjenju od Barija, Tivata prek Splita v Pulj in naprej do Benetk. Orbána sicer na Jadranu niso zasačili, so ga pa slikali, ko se je z istim skrivnostnim letalom dvakrat peljal na nogometne tekme v Bolgarijo in Rusijo. Eden izmed stalnih gostov razkošne jahte je bil tudi Gábor Vegh. Vegt, še eden od »Orbánovih gradbincev«, pa je letos postal tudi predsednik prekmurskega nogometnega kluba Nafta. Pred nekaj meseci je z lendavskim županom Antonom Balažkom podpisal pogodbo za gradnjo nogometne infrastrukture v Lendavi. Denar za gradnjo – dva milijona evrov – je junija letos seveda prispevala madžarska vlada. 

Trije Orbánovi prijatelji odhajajo z luksuzne ladje, avgusta letos v Opatiji: Róbert Homolya, vodja madžarskih železnic, Ernő Kovács, ki ga je Orbán isti mesec imenoval za guvernerja pokrajine Bács-Kiskun, in gradbinec László Szíjj, ki bo gradil športno infrastrukturo v Prekmurju.

Trije Orbánovi prijatelji odhajajo z luksuzne ladje, avgusta letos v Opatiji: Róbert Homolya, vodja madžarskih železnic, Ernő Kovács, ki ga je Orbán isti mesec imenoval za guvernerja pokrajine Bács-Kiskun, in gradbinec László Szíjj, ki bo gradil športno infrastrukturo v Prekmurju.
© Atlatszo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.