Za starše in otroke gre

V Mladini smo 26. 10. 2018 v članku z naslovom Za starše in otroke gre zasledili navedbe v zvezi s stališčem Varuha do stavke. Zaradi objektivne obveščenosti bralcev Mladine podajamo pojasnilo. Avtor članka poudarja, da želi Varuh človekovih pravic RS oziroma varuhinja omejiti pravice delavcev. V zvezi s tem pridobi komentar predsednika SVIZ-a Branimirja Štruklja, ki predlog varuhinje oceni kot enostranski. Doda, da naj bi takšna mnenja »dodatno načenjala delavske pravice«.

Pojasnjujemo, da Varuh nima nikakršnega namena omejevati ali »načenjati« pravic delavcev. Prav nasprotno: z vsemi močmi si prizadeva za njihovo spoštovanje. V zvezi s stavkami v vzgoji in izobraževanju pa Varuh zgolj ocenjuje, da je zakonodaja na uveljavljanja in izvajanja z Ustavo Republike Slovenije zagotovljeno pravico do stavke zastarela in bi jo bilo treba posodobiti, predvsem pa prilagoditi posameznim področjem, kjer se izvaja javna služba. Za področje vzgoje in izobraževanja namreč ni nikjer določeno, katere storitve in programi zagotavljajo minimum delovnega procesa, kot to predpisuje sicer zastarel Zakon o stavki iz leta 1991 (Uradni list SFRJ, št. 23/91).

Na področju šolstva se torej zavzemamo zgolj za to, da bi na primer zakonske rešitve sledile zahtevi, da zaradi stavke ni moten pouk in da je treba čas stavke tem zahtevam prilagoditi.

Varuh ocenjuje, da bi ustrezen zakon zagotovil primerno zaščito in pravno varnost tako zaposlenim v vzgoji in izobraževanju - udeležencem stavke - kakor tudi udeležencem vzgoje in izobraževanja - otrokom. Pravica do stavke bi morala biti urejena tako, da bi zagotavljala uresničevanje ene izmed temeljnih pravic delavcev na način, ki čim manj posega v pravice drugih (v konkretnem primeru v pravice otrok in mladine).

Varuh je dolžan skrbeti in opozarjati na pravice vseh, zato očitkov o enostranskosti in ’popreproščenem’ ukrepanju ne sprejemamo. Pričakujemo, da bo dialog socialnih partnerjev potekal na način, da bodo cilji doseženi brez stavke kot skrajnega sredstva. Zagotovo pa si prav vsi želimo, da bi dialog prinesel povečanje kakovosti procesov v vzgoji in izobraževanju.

Lep pozdrav! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.