Matej Klarič

21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Politika

Konec neoliberalizma ali vznik fašizma?

Neoliberalni konsenz se ruši, odgovornost levoliberalnih strank pa je, da se odločijo, ali želijo uveljavljati politike, ki bodo v interesu ljudi, ali bodo pristale na smetišču zgodovine

Protest sindikatov pred poslopjem GZS v Ljubljani, 4. december 2018

Protest sindikatov pred poslopjem GZS v Ljubljani, 4. december 2018
© Borut Krajnc

Prejšnji teden sta se kar dve vladi, poleg slovenske, odločili za zvišanje minimalne plače. Španska vlada premiera Pedra Sancheza iz socialistične stranke se je odločila za najvišje zvišanje po letu 1977. Minimalna plača se bo že s prihodnjim letom zvišala kar za 22 odstotkov, na 1050 evrov, že lani pa se je zvišala za osem odstotkov. Po več kot mesec trajajočih protestih v Franciji se je za podobno potezo in zvišanje minimalne plače iz strahu pred še večjimi protesti odločil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Približno 1500 evrov minimalne plače bo zvišal za 100 evrov, to pomeni, da bo skoraj dvainpolkrat višja od slovenske.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.