Peter Petrovčič

22. 2. 2019  |  Mladina 8  |  Politika

Slovenski skrajnež bo francoski evroposlanec?

Boštjan M. Zupančič

Boštjan M. Zupančič

Boštjan M. Zupančič
© Borut Krajnc

Nekdanji ustavni sodnik in dolgoletni slovenski sodnik na evropskem sodišču za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančič se je po upokojitvi odločil za vstop v politiko. Za položaj evropskega poslanca bo kandidiral na listi francoske stranke Republikanska ljudska unija (UPR).

Zupančič, ki je pred leti pridobil francosko državljanstvo, ni skrival veselja, ko ga je predsednik stranke François Asselineau povabil h kandidaturi: »Presrečen sem. To je nekaj zame. Prvič bi se politično angažiral.« No, pravzaprav to ni prvič, pred letom naj bi bil Boštjan M. Zupančič postal predsednik nastajajoče stranke Vilija Kovačiča, a je soglasje h kandidaturi hitro umaknil.

Pri francoski Republikanski ljudski uniji sicer ne gre za politično opcijo, ki bi se tradicionalno povezovala z bojem za človekove pravice. To je populistična stranka, ki se zavzema za izstop Francije iz Evropske unije, evroobmočja, zveze Nato …

A da se je Zupančič povezal s to stranko, ne bi smelo biti presenečenje. Zadnja leta dolgoletni visoki sodni funkcionar ne skriva več političnih prepričanj in svetovnega nazora. Ko je pred dvema letoma kandidiral za položaj v odboru Združenih narodov za človekove pravice, mu je vlada Mira Cerarja odrekla podporo prav zaradi izraženih mnenj o enakopravnosti spolov in pravici do splava oziroma pravici žensk do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Dokončno je prejšnja vlada z njim izgubila potrpljenje po besedah, s katerimi je nekdanjo prvo francosko zdravstveno ministrico in nekdanjo francosko ustavno sodnico Simone Veil ob smrti označil za največjo morilko vseh časov, ker je v Franciji uvedla pravico do splava.

Tedaj se je odzval z besedami, da je njegovo odklonilno stališče do pravice do splava enako »že skoraj 40 let«, a tega ni mogel povedati na glas, ker je opravljal funkcijo ustavnega sodnika in sodnika evropskega sodišča za človekove pravice. Da torej ves ta čas ni mogel biti iskren do sebe in do svojih seksistično-šovinističnih pogledov na svet.

Odtlej je v javnosti spregovoril še o drugih družbenih vprašanjih. Na družabnem omrežju Twitter recimo ne podpira le nasprotnikov pravice do splava, ampak podpira in propagira tudi skrajno gibanje Generacija identitete. V širšem geopolitičnem prostoru sicer propagira vse mogoče (skrajno desne) ideje, organizacije, medije ter teorije zarote, na čelu z zaroto o načrtnem množičnem »napadu« muslimanov na Evropo v obliki migracij, ki jih plačuje ameriški filantrop George Soros.

Francoska stranka Republikanska ljudska unija obstaja od leta 2007, doslej pa ji še na nobenih volitvah ni uspelo dobiti niti enega predstavnika v kateremkoli predstavniškem telesu – ne na državni ne na lokalni ravni in seveda tudi ne na ravni evropskih integracij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.