Boštjan Napotnik

15. 3. 2019  |  Mladina 11  |  Konzum

Opa, Ogam Style!

Ogam, Ljubljana

  • ocena: 3 / 5

Bibimbap

Bibimbap

Kimči

Kimči

Korejska restavracija Ogam
Miklošičeva 9d
Tel.: 059 980 479
V ritmih k-popa lahko paličice vihtite od ponedeljka do sobote od 11.00 do 16.00 in od 17.30 do 22.00.

Ambient:
nenavadna, skoraj skrivna lokacija z velikimi okroglimi notranjimi okni; preprosta, a okusna oprema, k-pop zmerne jakosti na zvočnikih

Napitki:
zelo osnovna izbira piva in vin (razen šampanjcev?!); zanimivi čaji

Dostopnost:
v Ljubljani boste težko našli gostilno, ki bi bila bliže garaži; zaradi stopnišča tole ni dostopno za gibalno ovirane

Fino:
bibimbap žlikrofi

Ne tako fino:
veliko manjkajočih reči sladice

Porcija petih žlikrofov stane 3,5, zelenjavne palačinke 5,5, kimči 2,5, bibimbap in rezanci s piščancem 11, dak galbi 12, bulgogi 13, parček riževih tortic 3, hrustljava palačinka pa 4 evre.

»Iz Južne Tirolske v Južno Korejo, to je kar zanimiv preskok!« je bil nad napotilom v nedrje nekdanjega kot Kompas znanega brutalističnega kompleksa vis-a-vis vhoda v dvorano Slovenske kinoteke navdušen simpatizer v bizarna okolja (npr. Sato Bento v centru Ledina; Suwon v kleti Mercatorjeve poslovne stavbe) postavljenih eksotičnih azijskih restavracij. Če tegale korejskega obrata ne bi posebej omenil eden od naših terenskih agentov, bi verjetno še sto let hodili pod njim, ne da bi ga opazili. Ogam obratuje v hecnem nadhodniku pasaže pri blagajnah garažne hiše Trdinova, do funkcionalno minimalistično opremljene restavracije pa se pride po ozkih stopnicah, ki se zaradi barvitega celostenskega mozaika od zunaj komajda vidijo. No, kakorkoli – zdaj, ko ste opozorjeni z zapisom v nizkonakladniku, jih boste že našli.

Ko boste enkrat že zgoraj, naredite uslugo svojemu dobremu razpoloženju in se najprej pozanimajte, česa vsega z jedilnega lista nimajo/je zmanjkalo. Za časa našega ponedeljkovega inšpiciranja je bilo tako, da so nas že vse napaljene na hrustljavo pišče in praženi riž in korejske suši role in spomladanske zavitke oslabovoljili z opravičevanjem, da vsega tega ni. Hm, mogoče je pa to severnokorejska restavracija?

Na srečo se je potem kar nekaj stvari vendarle našlo: žlikrofi nastopajo z dvema različnima polniloma (navadno mesno in s kimčijem ojačano mesno) in dvema različnima načinoma dodelave (soparjeni in hrustljavo zapečeni); vsi spadajo v kategorijo crkljajoče košte, ki bi jo človek kar mlatil in mlatil. Fino! Všečne so hrustajoče zelenjavne palačinke yachae jeon, dovolj funky in značajsko oster je tudi kimči.

Druga najbolj znana korejska jed je bibimbap – v Ogamu kuhan riž naložijo v vročo težko skodelo, ga obložijo s praženimi šampinjoni, sladkastim prepraženim mletim mesom, kalčki, korenjem, bučkami in jajčnim rumenjakom, vse to pa jedec pred mešanjem in konzumacijo zašarfa še z izjemno umamijasto omako iz čilijev in sojinega fermenta. Luštno, še posebej, če si pri vsem skupaj malo počasen in se kakšno zrno riža hrustljavo pripopa na dno skodele. Palce smo v luft dvignili še ob dak galbiju, sočni, sladkasto pekoči jedi s piščancem, za naš okus nenavadno sladek, a vseeno všečen pa je bulgogi – gre za opražene koščke marinirane govedine z veliko še hrustajoče čebule in sladkasto župico na dnu. Korejci svojo različico steklastih rezancev japchae pripravljajo iz škroba sladkega krompirja, stir-fry (kako ga bomo slovenili – mešo-prž?) pripravijo s piščancem, porom in korenjem in je nepretresljivo korekten, riževe tortice z rdečim fižolom ter palačinke s sladoledom in sladkim grehom pa so konfekcijske.

Ogam je čisto fino in fajn, ampak nam bi bilo vsekakor bolj všeč, če bi vse skupaj zastavili z malo več korajže, žara in energije. Že res, da je to najboljša korejska restavracija v Ljubljani, ampak za Korejce, ki veljajo za ambiciozen azijskotigrovski narod, to pač ne more biti finalna ambicija. Hočemo več!