Novi ustavni sodnik bo moški

Hkrati ne bo kandidat z vnaprejšnjo podporo SDS 

Rok Čeferin, glavni favorit za novega ustavnega sodnika

Rok Čeferin, glavni favorit za novega ustavnega sodnika
© Borut Krajnc

Predsednik republike Borut Pahor bo te dni državnemu zboru v izvolitev predlagal novega ustavnega sodnika. Ne prvega, vendar obstaja razlika med sedanjim postopkom izbire novega ustavnega sodnika in dosedanjimi. Do sedaj je stranka SDS vedno igrala odločilno vlogo pri sestavi ustavnega sodišča. Tokrat bo drugače.

Izteka se osemletni mandat ustavne sodnice Etelke Korpič Horvat. Nadomestil jo bo moški. Med tremi kandidati, ki so se prijavili na poziv predsednika republike Boruta Pahorja, izstopata odvetnik Rok Čeferin in dolgoletni uslužbenec zakonodajno-pravne službe državnega zbora Janez Pogorelec.

Rok Čeferin je eden od sinov najbolj znanega slovenskega odvetnika Petra Čeferina in tudi soustanovitelj največje odvetniške družbe pri nas. Velja za poznavalca pomena svobode izražanja, pravnega področja, ki se mu v prihodnje obetajo številni izzivi. Malo manj je znan po zastopanju ene od žrtev, ki jih je spolno zlorabil duhovnik Karl Jošt, v primeru, v katerem je sodišče sprejelo precedenčno sodbo. Duhovnikovo žrtev je zastopal v odškodninskem postopku (Jošt je umrl, preden bi se kazenski postopek lahko končal) in od slovenske katoliške cerkve iztožil odškodnino. To mu je uspelo z utemeljitvijo, da je cerkev kot delodajalka objektivno odgovorna za škodo, ki jo pri delu povzročijo njeni zaposleni, duhovniki. Slovenska RKC je do takrat uspešno dokazovala, da ne more biti odgovorna za ravnanje svojih duhovnikov.

Janez Pogorelec je stalnica v zakonodajno-pravni službi državnega zbora, ki daje pravna mnenja k zakonskim predlogom, odkar dela v njej, jo je večkrat celo vodil. Dejaven je bil tudi politično, bil je član izvršilnega odbora NSi, a ga je prostovoljno zapustil lani, ko je oblast v stranki prevzel Matej Tonin.

Predsednik republike se je posvetoval s poslanskimi skupinami in doslej jih je največ podporo izreklo Čeferinu, pri čemer se največja vladna stranka LMŠ in največja parlamentarna stranka, opozicijska SDS, nista jasno izrekli. A ne glede na nekatere razlike v svetovnem nazoru med kandidatoma in tudi ne glede na Pogorelčev jasno izraženi konservativni nazor se bosta oba kandidata potegovala za podporo v istem političnem bazenu.

Čeprav bi se na prvi pogled zdelo, da bi SDS glede na svetovni nazor ustrezal Pogorelec, je verjetno kandidat, ki podpore te stranke ne more pričakovati. Zadnja leta je bil med najglasnejšimi zagovorniki mnenja, da je Janez Janša glavni krivec za volilne neuspehe konservativne politike in neuspele poskuse oblikovanja (desne) vladne večine. Desnica bi po njegovem mnenju v Sloveniji zacvetela in prevzela oblast takoj, ko bi se Janša umaknil iz politike.

Postopek izbire ustavnega sodnika je tokrat nekoliko drugačen prav zaradi vloge SDS. Ta je doslej vedno vnaprej podpirala »svojega« kandidata ali kandidatko, ne glede na to, ali se je prijavil na razpis ali pa ga je stranka predsedniku ponudila mimo razpisa. Tokrat je drugače. Na posvetovanjih pri predsedniku republike je predstavnik SDS Danijel Krivec dejal, da »svojega« kandidata nimajo.

Ustavnega sodnika potrdi večina poslancev s tajnim glasovanjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.