IK, STA

11. 8. 2019  |  Svet

Ko predsednik predlaga: Kakajte manj za čistejši planet

"Dovolj je, če kakamo vsak drugi dan. To bi bilo bolje za ves svet," je dejal populistični brazilski predsednik Bolsonaro

Jair Bolsonaro, brazilski Trump

Jair Bolsonaro, brazilski Trump
© Waldryano / Pixabay

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je tarča kritik, ker se je pod njegovo oblastjo povečalo krčenje amazonskega pragozda, je nedavno namignil, da bi ljudje lahko varovali okolje tudi tako, da bi šli na veliko potrebo vsak drugi dan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Populistični brazilski voditelj je ta namig dal v odgovoru na novinarsko vprašanje, ali je možno sočasno spodbujati gospodarsko last, nahraniti lačne po svetu ter obvarovati okolje.

"Dovolj je, da jemo malo manj. Govorite o onesnaževanju okolja. Dovolj je, če kakamo vsak drugi dan. To bi bilo bolje za ves svet," je dejal Bolsonaro, ki je nedavno odpustil vodjo vladne agencije, ki je objavila, da se je krčenje amazonskega pragozda, pomembnega v boju proti podnebnim spremembam, znatno povečalo.

Bolsonaro se je zavzel tudi za ukrepanje proti hitri rasti svetovnega prebivalstva. "Ob zviševanju svetovne populacije za 70 milijonov ljudi na leto je jasno, da potrebujemo politiko načrtovanja družine," je dejal nekdanji častnik brazilske vojske, ki ima sam pet otrok. Dodal je še, da imajo bolj izobraženi manj otrok, sam pa je pač izjema.

PREBERITE SI TUDI >> Zakaj fašisti na volitvah dosegajo boljše rezultate

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.