Uredništvo

 |  Družba

Od zdaj boste morali plačati RTV prispevek tudi za mobilni telefon, tablico in računalnik 

Gledalci lahko vse programe RTV Slovenija spremljamo tudi na računalnikih, tablicah in pametnih telefonih. Zato na nacionalki menijo, da bomo morali tudi za te naprave plačati RTV prispevek.

Deček s piščaljo kiparja Zdenka Kalina je že desetletja zaščitni znak RTV Slovenija

Deček s piščaljo kiparja Zdenka Kalina je že desetletja zaščitni znak RTV Slovenija
© Borut Peterlin

Od 1. avgusta 2019 RTV Slovenija omogoča sprejem vseh programov RTV Slovenija brez prekinitev tudi preko interneta, je nacionalna televizija objavila na svoji spletni strani. RTV bo v prihodnjih dneh gospodinjstvom poslala pozive. V primeru, da gospodinjstva, ki trdijo, da nimajo nobene od naprav, ki se lahko poveže s spletom (pametni telefon, tablica, računalnik), ne bodo podala uradne pisne izjave, jim bo RTV Slovenija skladno z zakonom začela zaračunavati celoten znesek RTV prispevka.

Gledalci, ki imajo internetni dostop, lahko spremljajo programe RTV Slovenija v neposrednem predvajanju (t. i. simulcast) na računalnikih in mobilnih napravah preko spletnih strani RTV Slovenija, na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih preko mobilne aplikacije ter na androidnih televizorjih pa tudi preko aplikacije RTV Slovenija – RTV 4D. 

"Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija, ki velja od 26. januarja letos, določa, da za sprejemnik šteje vsaka naprava, s katero je omogočen sprejem vsaj enega programa Radiotelevizije Slovenija," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Računalniki, tablice in mobilni telefoni so v pravilniku skriti pod alinejo, ki govori o drugih tehničnih rešitvah, "pod pogojem, da ta tehnična rešitev zagotavlja sprejem programov v najmanj enaki kakovosti kot prizemeljsko omrežje".

"Ker TV Slovenija že zagotavlja predvajanje programov TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 v celoti preko spleta, se s tem tudi računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki programa TV Slovenija, za katere je treba plačati RTV prispevek," še dodajajo na nacionalki.

"Ker TV Slovenija že zagotavlja predvajanje programov TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 v celoti preko spleta, se s tem tudi računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki programa TV Slovenija, za katere je treba plačati RTV prispevek."

Služba za obračun RTV prispevka ima v svoji evidenci nekaj več kot 25.000 gospodinjstev, odjemalcev električne energije, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike. Iz evidenc izhajajoč, naj ne bi imeli svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega sprejemnika. "Zavezanci so zelo verjetno spregledali obvezo, ki izhaja iz omogočanja sprejemanja TV signalov preko računalnikov in drugih naprav, ki omogočajo ogled preko spleta," dodajajo na RTV.

RTV Slovenija bo v prihodnjih dneh pozvala gospodinjstva, ki plačujejo RTV prispevek le za radijske sprejemnike, da podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem TV signala preko interneta. V primeru, da imajo dejansko v lasti zgolj radijski sprejemnik, bodo morali podpisati novo izjavo, v kateri bodo zagotovili, da nimajo svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega aparata, pa tudi ne osebnega ali tabličnega računalnika ali pametnega telefona z internetnim dostopom. V primeru, da izjave ne bodo podali, jim bo RTV Slovenija skladno z zakonom začela zaračunavati celoten znesek prispevka.

Uradni poziv RTV Slovenija se nanaša izključno na zgoraj omenjena gospodinjstva, ki predstavljajo približno 4 odstotke vseh zavezancev za plačilo RTV prispevka, in nikakor ne na vse zavezance, so še poudarili. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.