V čigavem interesu deluje Arso?

V članku z naslovom “V čigavem interesu deluje Arso?”, ki je bil objavljen dne 11. 10. 2019 v reviji Mladina, na str. 30, so bili objavljeni napačni in neresnični podatki o delovanju in posledicah delovanja Salonita Anhovo, d.d.

Ne drži, da je Salonit Anhovo, d.d. na ARSO podal vlogo za povečanje sosežiga letne količine odpadkov. Postopek, ki poteka, je šele prijava nameravanih sprememb IED naprave (cementarne), ki je združena s predhodnim postopkom. To je šele predpostopek, pred samim postopkom spremembe okoljevarstvenega dovoljenja, ki ničesar ne dovoljuje, ampak razjasnjuje in določa nadaljnje postopke ter potrebnost presoje o vplivih na okolje.

Ne drži, da se poskuša Salonit Anhovo, d.d. presoji vplivov na okolje izogniti tako, da na ARSO postopno priglaša spremembe. V postopku prijave sprememb, združene s predhodnim postopkom, so bili vsi postopki nameravanih sprememb združeni, dodatno so bili opisani tudi kumulativni vplivi vseh sprememb na okolje.

V članku ni navedena pomembna informacija, t.j. da Urad za kemikalije, ki je sicer predlagal ponovni inšpekcijski pregled dovoljenja, tudi meni, da presoja o vplivih na okolje ni potrebna. Kombinirana inšpekcija (okolje in druge inšpekcije) IED okoljevarstvenega dovoljenja in delovanja naprave skladno s tem dovoljenjem je bila izvedena na željo MOP letos februarja.

Ne drži, da se Salonit Anhovo, d.d. otepa presoje vplivov na okolje. Presoja vplivov na okolje je bila izvedena že v preteklosti, in sicer za kapacitete proizvodnje, ki jih Salonit Anhovo, d.d. še vedno ne dosega. Pri nameravanem povečanju letne količine odpadkov za sosežig gre le za povečanje količine nenevarnih odpadkov. V primeru nameravanih sprememb zakonski pragovi, ob katerih bi bilo potrebno opraviti ponovno presojo vplivov na okolja, niso doseženi, zato Salonit Anhovo, d.d. meni, da ponovna presoja vplivov na okolje ni potrebna.

V članku niso celovito predstavljene vse mejne vrednosti, ki veljajo za sežigalnice in cementarne. Ob primerjavi predmetnih podatkov je razvidno, da je večina mejnih vrednosti za sežigalnice in cementarne enaka.

S spoštovanjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.