Pia Nikolič

 |  Kultura

Sodišče: Natalija Polenec se vrača na direktorsko mesto 

Natalija Polenec, ki je še prejšnji mesec opravljala nalogo vršilke dolžnosti direktorice v Tehniškem muzeju Slovenije, se vrača na svoje delovno mesto. Tako je odločilo sodišče. Novoimenovana direktorica bo morala pozicijo zapustiti po zgolj desetih dneh. 

Tehniški muzej Slovenije v Bistri

Tehniški muzej Slovenije v Bistri
© TMS

Ministrstvo za kulturo je prejšnjo jesen ob izteku njenega mandata javno objavilo razpis za novega direktorja, vendar se o rezultatih ni izjasnilo do konca januarja. Polenec je ves ta čas ostajala na mestu vršilke dolžnosti, podala pa se je tudi v borbo za podaljšanje mandata. Svet zavoda je na podlagi dokumentacije štirih prijavljenih kandidatov in na podlagi presoje izpolnjevanja pogojev za zasedbo mesta, ter vizije nadaljnjega razvoja muzeja, ministru kot najbolj primerno kandidatko v imenovanje predlagal Natalijo Polenec. Minister pa se je vseeno odločil, da na mesto direktorice raje postavi Barbaro Juršič.

Iz vrst stranke SD, ki ji te dni očitajo kadrovanje na kulturnih institucijah, prihaja tudi tast nove direktorice muzeja Barbare Juršič Franc Lobnik, ki je celo nekdanji kandidat za ministra. 

Imenovanju je sledilo javno pismo prejšnje direktorice, v katerem se je pritožila na izbiro kandidatke. Gre za enega od primerov, na podlagi katerih se je SD, ki trenutno skrbi za ministrstvo za kulturo, očitalo strankarsko kadrovanje. Barbara Juršič naj namreč ne bi imela izpolnjenih vseh pogojev za mesto direktorice muzeja, ukvarjala naj bi se predvsem s prevajalstvom, ki pa z muzejsko dejavnostjo nima prav veliko skupnega. Vendar pa ima po naših informacijah Juršič zato zelo dobre stike z omenjeno stranko. Iz vrst stranke SD, ki ji te dni očitajo kadrovanje na kulturnih institucijah, po naših informacijah prihaja tudi tast nove direktorice muzeja Barbare Juršič Franc Lobnik, ki je celo nekdanji kandidat za ministra. Barbara Juršič je namreč partnerica Matjaža Lobnika, njegovega sina, s katerim imata tudi produkcijsko-prevajalsko podjetje Piktorama.

Vsekakor se je kratko delovanje Juršič z današnjim dnem končalo, saj je sodišče ugodilo pritožbi Polenec na odločitev ministrstva. Posledično se bo moral sklep ministrstva o menjavi nove direktorice ustaviti. Natalija Polenec bo odločitev sodišča muzeju predložila danes, zato naj bi, kot pravi, že z jutrišnjim dnem ponovno stopila na mesto vršilke dolžnosti direktorice muzeja. Barbara Juršič bo tako morala izvesti novo primopredajo položaja in bo s svojim trenutnim delom prenehala. Upravni spor pa bo potekal še naprej. Polenec o tem, ali se bo uradni spor rešil z njenim imenovanjem ali bo ministrstvo izdalo nov razpis, ni prepričana.

PREBERITE SI TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • mag. Dejan Levanič

    Popravek 

    V članku z naslovom “Sodišče: Natalija Polenec se vrača na direktorsko mesto”, objavljenem na spletni strani tednika Mladina, z dnem, 10. februarja 2020, je novinarka Pia Nikolič zapisala: Več