DK, STA

 |  Kultura

Plečnikov stadion na seznamu najbolj ogroženih primerov kulturne dediščine

Plečnikov stadion je na razpis prijavilo Društvo arhitektov Ljubljana, ki si prizadeva za ohranitev in ponovno uporabo stadiona v njegovi izvirni obliki

Plečnikov stadion

Plečnikov stadion
© Borut Krajnc

Europa Nostra, mreža organizacij za zaščito kulturne dediščine, je objavila seznam sedmih najbolj ogroženih primerov evropske kulturne dediščine za leto 2020, med katerimi je tudi stadion arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani. Na razpis za vključitev v program Europe Nostre in Inštituta Evropske investicijske banke, je Plečnikov stadion prijavilo Društvo arhitektov Ljubljana. Kot so zapisali na svoji spletni strani, so nominacijo pripravili zato, ker si prizadevajo za ohranitev in ponovno uporabo stadiona v njegovi izvirni obliki.

Mojstrovina arhitekta Jožeta Plečnika, ki je bil zgrajena leta 1925, je eden najstarejših objektov za športne in gimnastične namene v Sloveniji, in tudi eden najzgodnejših tovrstnih objektov v Evropi. Z opečnim zidom ograjena arena objekta na prostem ima obliko podkve, povzeto iz starodavnih amfiteatrov, celoto pa poleg arene sestavljajo še vraščen teren vgrajene tribune, kolonada na vzhodni strani, tribune s stebri na zahodni strani in dva glasbena paviljona. S

Do leta 2007 je bil stadion redno v uporabi, odtlej pa se vleče zgodba prenove stadiona oz. projekta Bežigrajski športni park (BŠP). Družba Joca Pečečnika GSA je namreč tedaj v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana (MOL) in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) ustanovila gospodarsko družbo BŠP, ki je pripravila skupni projekt prenove Plečnikovega stadiona.

Januarja 2008 je družba stadion zaprla, leta 2009 pa je bil za projekt prenove stadiona na natečaju izbran berlinski biro GMP. Kulturnovarstveno soglasje je bilo pravnomočno marca 2011, zapletlo pa se je pri pridobivanju okoljevarstvenega soglasja. 

Mojstrovina arhitekta Jožeta Plečnika, ki je bil zgrajena leta 1925, je eden najstarejših objektov za športne in gimnastične namene v Sloveniji, in tudi eden najzgodnejših tovrstnih objektov v Evropi.

Vse skupaj dodatno zapleta postopek zaradi zemljišča ob Fondovih blokih, ki na sodišču poteka od leta 2009. Pri svojem pa vztraja tudi Civilna pobuda za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki, ki za stadion predvideva alternativne rešitve.

Program 7 najbolj ogroženih se je začel januarja 2013 kot kampanja civilne družbe za reševanje ogrožene evropske dediščine. Čeprav ne zagotavlja neposrednega financiranja, igra pomembno vlogo pri osveščanju ter pri pripravi neodvisnih vrednotenj dediščine.

Izvršni predsednik Europe Nostre Hermann Parzinger je ob objavi letošnjega seznama povedal: "Na seznam 7 najbolj ogroženih 2020 so uvrščene najrazličnejše lokacije, ki se soočajo z različnimi tipi groženj. A vsi ti zakladi kulturne dediščine pripovedujejo evropsko zgodbo, ki je del naše skupne kulture in zgodovine."

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.