Urša Marn

 |  Mladina 46

Čiščenje tujkov

Pečečnik posege na stadionu izvaja brez gradbenega dovoljenja

Plečnikov stadion po »vzdrževalnih delih

Plečnikov stadion po »vzdrževalnih delih
© Miha Fras

Čeprav podjetje Bežigrajski športni park, ki je v večinski lasti Joca Pečečnika oziroma njegovega podjetja GSA, še nima gradbenega dovoljenja za obnovo Plečnikovega stadiona za Bežigradom, so se na stadionu že začela prva dela. Tako je bil opravljen izkop zemljišča, odstranjeni pa so bili tudi plastični sedeži, reflektorji in železna ograja. Pečečnik je del zemlje, približno dva tisoč plastičnih sedežev in približno dvesto metrov železne ograje podaril drugim stadionom v Ljubljani, nekaj stolov pa je dal navijačem Olimpije, ker naj bi si jih ti želeli za spomin. Čeprav stadion po posegih ni več uporaben za nogometne tekme, Pečečnik trdi, da ni šlo za pripravljalna dela, pač pa le za čiščenje tujkov, za kar naj ne bi potreboval gradbenega dovoljenja. Pri izkopu zemljišča naj bi šlo za »čiščenje in analizo rudnin in materiala, ki ga opravljajo strokovne službe«, odstranitev reflektorjev pa je bila menda nujna, ker naj bi analiza pokazala, da so nevarni. Da gre pri omenjenih posegih za vzdrževalna dela, za katera gradbeno dovoljenje ni potrebno, se strinjajo tudi na Inšpektoratu RS za okolje in prostor, čeprav hkrati priznavajo, da je njihov gradbeni inšpektor zadnji inšpekcijski pregled na stadionu opravil pred nekaj meseci, pozneje pa v zvezi s stadionom niso prejeli nobenih prijav ali drugih informacij. Zakon o graditvi objektov za vzdrževalna dela sicer res ne predpisuje gradbenega dovoljenja, toda hkrati za vzdrževalna dela šteje samo tista, s katerimi se »objekt ohranja v dobrem stanju in omogoča njegova uporaba«. Če torej investitor s stadiona odstrani zemljo, sedeže in luči, je to tako, kot če bi hiši odstranil streho, nato pa trdil, da gre le za vzdrževalna dela in da je hiša še vedno uporabna za bivanje.
Čeprav imata Mestna občina Ljubljana in Olimpijski komite Slovenije v lasti 41 odstotkov podjetja Bežigrajski športni park, se na omenjene posege ne odzivata, iz česar je mogoče sklepati, da se z njimi strinjata. Takšno stališče pa je skrajno vprašljivo. Zavedati se je namreč treba, da bo Pečečnik večinski lastnik stadiona uradno postal šele čez leto dni, ko se izteče rok, v katerem mora pridobiti vsa potrebna soglasja za prenovo stadiona. Če mu soglasij v dogovorjenem roku ne bo uspelo pridobiti, bo skupno podjetje nehalo delovati, zemljišče s stadionom vred pa bo vrnjeno v last MOL in OKS. Bo Pečečnik v tem primeru kupil plastične stole, reflektorje in zemljo ter stadion vrnil v prvotno stanje, tako da bo na njem spet mogoče igrati nogomet, ali pa bosta MOL in OKS stadion prevzela v tako žalostnem stanju, v kakršnem je danes?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.