Umetnost je provokacija

Ljudje (si) radi razlagamo vedenje drugih, še posebno takrat, ko je to za nas pomembno. Razlagamo si njihova čustva, izjave in ravnanja ter velikokrat tudi razloge zanje. Lahko smo dobronamerni, a vseeno vnašamo v presojo svoje poglede in stališča ter se motimo. Še najbolj se približamo resnici, če povprašamo človeka, ali skupine ljudi, ki so nas z vedenjem »vznemirili«, kaj nam želijo sporočiti z njim.

Nekateri, na primer, politiki, pogosto postrežejo z zavajajočimi razlagami besed in ravnanj svojih nasprotnikov, večkrat v žaljivi in sovražni govorici, da bi jih v borbi za oblast in položaj prikazali v čim slabši luči. Samo na Janševe medije se je treba ozreti, prebrati njegove »čivke«, poslušati njegove ministre in nekatere pozicijske poslance, pa postane jasno, o čem govorim. Na primer: opozicija, zlasti Levica hoče uničiti Slovensko vojsko, ker opozarja, da bi v tem času moralo biti na prvem mestu zdravstvo in sociala; »izvrstno« vlado rušijo zaradi ponovnega prevzema oblasti in ne zaradi njenega vračanja Slovenije v začetek prejšnjega stoletja; protestniki z uporabo pojma »smrt janšizmu« grozijo s smrtjo Janši in ne njegovi avtokratski politiki; poleg novinarjev in opozicije so tudi glavni krivci za širjenje virusa itd. Še škofje pozabljajo na božje zapovedi. Zaradi »svojega dobra« napadajo protestnike in nacionalko, ki po njihovem mnenju proteste podpira in »moralno nesprejemljivo manipulira s človeškimi življenji«.

Janša in njegovi so pravi mojstri v sprevračanju dejstev. Samo pomen besed, ravnanj je treba spremeniti, ali iztrgati iz celote in potem laži do onemoglosti ponavljati. Kmalu jih bodo ponavljali Janševi verniki, počasi še vsi ostali in pravi pomen bo zbledel. Ljudje smo »narejeni« tako, da si bolj vtisnemo v spomin lažna sporočila kot izvirna in resnična. To se je zgodilo z besedami Milana Kučana, ki jih je nekoč izrekel pri Borutu Pahorju v Novi Gorici. Na poslanskem večeru je opozoril na nevarno politično miselnost, (ki jo je gojil in jo še vedno goji Janša), ki temelji na načelu “kdor ni z nami, je proti nam« in ki v ljudeh vidi sovražnike, za premagovanje katerih naj bi bila dovoljena vsa sredstva. Tudi tista, ki z demokracijo nimajo nobene zveze. »To je najprej diskvalifikacija in potem likvidacija, če je potrebno, tudi fizična.« Janša, namesto da bi se nad svojim početjem zamislil, je Kučanovo svarilo zlonamerno obrnil v grožnjo, sebe spremenil v nedolžno žrtev, Milana Kučana pa v krvnika. To ponavlja že skoraj 30 let ter drugi za njim. Pred svojim odstopom tudi Aleksandra Pivec.

Enako, že prežvečeno taktiko je po svojem šefu posnel Vasko Simoniti. Zadnje dni je teatralno »kričal«, da mu kulturniki strežejo po življenju. Završalo je med desnimi poslanci v Bruslju. Podpredsednici Evropske komisije so napisali, da so kulturniki pred ministrstvo za kulturo postavili predmete, ki so „prikazovali jasno sporočilo smrti ministra za kulturo in njegovih ožjih sodelavcev“. Pa to res drži? Ministru, ki se že ves čas trudi nadzorovati medije, nastavlja nestrokovne ljudi v vodstvo kulturnih ustanov, rovari proti nevladnikom, ponižuje kulturnike in uničuje kulturo, so z rdečo barvo sporočili, da kultura krvavi. Simoniti pa je manipulativno kot Janša zamenjal vlogi: on je žrtev, kulturniki pa njegovi krvniki.

To so samo drobci, ki ponazarjajo Janševo delovanje. Odgovornost za posledice je neizmerna, ker manipulirajo zavestno, namerno.

A niso vse napačne razlage hkrati tudi manipulativne. Naj navedem nedavni primer, ko so zdravniške organizacije, posamezni zdravniki in še marsikdo drug napačno tolmačili in burno reagirali na izjavo poslanca Kordiša, češ da jih je imenoval mazače. Kaj je botrovalo njihovi zmoti? Ugibam. Morda preskromna seznanjenost? Slepa vera v predsednico parlamentarnega odbora (SDS), ki je s tem manipulirala? Odpor proti načinu ohranjanja javnega zdravstva, kot ga zagovarja Kordiš? Poslanec je samo odkrito opozoril na nevarnost odsotnosti varovalk v interventnem zakonu, kar bi lahko odprlo vrata tudi potencialnim mazačem. In namesto, da bi zdravniki kritizirali zakon, so pljuvali po poslancu.

Prehitro sklepanje in napačne razlage nam običajno škodujejo. Če nas namerno razdvajajo, netijo prepire in sovraštvo, rušijo demokracijo in nas vodijo v propad, pa bi jih morali takoj obsoditi in preprečiti. Odgovorni so tudi vsi tisti, ki Janševo početje aktivno ali pasivno podpirajo. Kajne, Borut Pahor, RKC, SMC, DeSUS …? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.