Svoboda po madžarsko

Za zagotovitev objektivne obveščenosti javnosti in v skladu z 42. členom Zakona o medijih vam pošiljamo v objavo naslednja pojasnila Policijske uprave Ljubljana v povezavi s člankom »Svoboda po madžarsko«, ki je bil objavljen v Mladini, št. 49.

Policisti so v konkretnem primeru ugotavljali identiteto oseb zaradi kršitev odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, saj na javnem kraju nista nosila maske, tako da bi bile zakrite dihalne poti na obrazu, in kršila odlok, ki prepoveduje uživanje hrane na javnem kraju. V postopku je ena izmed oseb dala policistu lažne podatke. Med postopkom, v katerem so policisti preverjali resničnost podatkov, sta obe osebi zbežali in nista upoštevali ukazov policistov, naj se ustavita. Osebi je nato druga skupina policistov prijela v bližini. V nadaljnjem postopku je bilo ugotovljeno, da gre za mladoletnega in polnoletnega brata. Polnoletniku je bil zaradi kršitev določil 1. odstavka 22. člena Zakona o javnem redu in miru, 14. točke 1. odstavka 57. člena Zakona o nalezljivih boleznih in 1. odstavka 24. člena Zakona o osebni izkaznici izdan plačilni nalog. Zoper mladoletnika bo zaradi kršitev določil 14. točke 1. odstavka 57. člena Zakona o nalezljivih boleznih in določil 1. odstavka 22. člena Zakona o javnem redu in miru podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Poudarjamo, da so policisti sprva imeli namen osebi zgolj opozoriti na nošnjo maske in uživanje hrane na javnem prostoru in izvesti identifikacijski postopek. V nadaljevanju pa so zaradi opisanega ravnanja oseb policisti izvedli prekrškovna postopka, ki sta trajala zgolj nujno potreben čas, da se je ugotovila identiteta oseb in da je bil izdan in vročen plačilni nalog.

Glede ravnanja in ukrepov ob neprijavljenih shodih smo po koncu varovanja shodov obveščali javnost. Glede shoda v petek, 27. 11. 2020, pa je bil javnosti 29. 11. 2020 ob 17.44 podan tudi odziv Policijske uprave Ljubljana, ki je bil poslan vsem medijem.

Dodajamo še, da se predvsem na družbenih omrežjih pojavljajo posamezne lažne in zavajajoče informacije o določenih postopkih ljubljanskih policistov, ki niso odraz dejanskega dogajanja na kraju. Med njimi je bila, da so policisti z globo neupravičeno kaznovali gospo, ki je bila v drugi občini zaradi domnevnega razgovora za delo. Policisti so ugotovili, da si je razlog izmislila, tokrat že drugič. Kljub temu, da so policisti v postopkih strpni, vljudni in korektni, so vseeno večkrat tarča različnih oblik napadov, verbalnih groženj, žaljivk in obtoževanj. Policisti si želimo, da bi tudi posamezniki, ki so izrazito proti veljavnim ukrepom, ravnali odgovorno in da bi svojo svobodo izražanja uveljavljali na način, ki ne ogroža zdravja, varnosti, reda in miru, in ne presega dostojne komunikacije. Vsekakor pa je zoper vsak prekrškovni ukrep policije možno pravno varstvo kjer se utemeljenost izrečene kazni presoja v nadaljnjem prekrškovnem postopku. Prav tako lahko osebe, ki so bile v policijskem postopku vložijo pritožbo zoper delo policije, v kolikor se ne strinjajo z dejanjem ali opustitvijo dejanja policista pri opravljanju policijskih nalog, ki lahko pomeni kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin. V pritožbenem postopku se nato ugotavljajo okoliščine izvedbe policijskega postopka in uporabe policijskih pooblastil.

Na splošno lahko pojasnimo, da ljubljanski policisti v večini tovrstnih zaznanih kršitvah izrekajo opozorila. V preteklem mesecu je bilo zaradi kršitev odlokov izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih na območju celotne uprave izrečenih 1.838 opozoril, v 1.059 primerih pa je bila izrečena kazen. V tem času smo prejeli preko 500 prijav občanov o kršitvah, ostale pa so policisti zaznali sami. Na območju centra Ljubljane je bilo v novembru izvedenih 279 ukrepov s tega področja dela, v začetku tega meseca pa 53.

Lepo pozdravljeni, 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.