JAVNO PISMO

 |  Družba

Poziv ministru za okolje in prostor v zvezi s predlaganimi spremembami GZ-1

Predlagana sprememba je velik korak v zgrešeno smer urejanja in poseganja v prostor

Andrej Vizjak

Andrej Vizjak
© Borut Krajnc

Ustanova Maks Fabiani ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka poziva, da je predlagana sprememba GZ-1 velik korak v zgrešeno smer urejanja in poseganja v prostor.

Zato predlagajo, da se:

1. spremeni 14. člen predloga GZ-1 tako, da se v zakonodajo vrne nujnost arhitekturnega načrtovanja stavb in zahteve za strokovno kompetentnost vodij projektiranja. 2. spremeni 32. člen predloga GZ-1 tako, da bo strokovno vsebino načrtov arhitekture določala zbornica, ki zastopa arhitekte (ZAPS) in ne zbornica, ki zastopa strojne, elektro in druge inženirje (IZS)

2. Okolje in prostor sta živ in izredno kompleksen organizem, v katerega ne more in ne sme posegati tisti, ki za to ni izobražen, izkušen, poklican in svojemu poslanstvu predan. Tako je, vsaj bilo je tako, v vsaki civilizirani družbi, kjer veljajo medsebojni urejeni in spoštljivi odnosi. Tako je bilo zastavljeno in samoumevno vse do vašega predloga, ko se je zdrava mera dostojanstva močno zamajala.

3. Povsem jasno in zdravorazumsko je, da projekt hiše za potrebe naročnika zasnuje in umesti v prostor arhitekt in da se inženir posveti inženirskemu poglavju projekta. Povsem jasno je tudi, da gre za skupno delo strokovnjakov, ki vsak na svojem področju prispevajo k skupnemu cilju – grajenemu objektu, grajenemu okolju, ki je naša skupna dobrina. Tako je bilo skozi zgodovino, tako smo se učili v šolah, tako so nastale največje grajene mojstrovine tega sveta. S kakšnimi vzročno-posledičnimi dobrimi prostorskimi nameni si torej prizadevate, da bo lahko inženir nizkih gradenj pridobival gradbeno dovoljenje za stanovanjsko sosesko brez arhitekta in urbanista?

Za Ustanovo Maks Fabiani:

Matej Mljač univ.d.i.a. M.S.Arch

doc. mag. Polona Filipič univ.d.i.a.

Borut Škabar, častni konzul Turčije

Rajko Pertot univ.d.i.a.

Nataša Kolenc univ.d.i.a.

Danilo Antoni univ.d.i.a.

prof. Janez Koželj univ.d.i.a. 

Blanka Malgaj univ.d.i.a.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.