DK, STA

 |  Svet

»Naša poletja so vse bolj vroča, naše zime pa vse krajše«

Najhladnejše finsko mesto s kandidaturo za poletne olimpijske igre opozarja na podnebne spremembe

Salla

Salla
© Wikimedia Commons

Finsko mesto Salla na Laponskem, ki velja za najhladnejše mesto v Evropi, je včeraj s sklopu kampanje o ozaveščanju glede posledic globalnega segrevanja zemlje najavilo kandidaturo za poletne olimpijske igre leta 2032, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"To je nora ideja z resnim sporočilom," so predstavniki mesta, severno od polarnega kroga, kjer se temperatura spusti tudi 50 stopinj pod ničlo, sporočili na novinarski konferenci.

"Naš namen je jasen. Sallo želimo obdržati takšno, kot je, in želimo si še veliko hladnih zim z obilo snega," je dejal župan Erkki Parkkinen.

"In tako se je rodila ideja, da v enem najhladnejših mest na svetu organiziramo poletne olimpijske igre," še pravi župan, ki dodaja, da bi v primeru, če bi Salla lahko organizirala igre, to pomenilo, da so temperature preveč narasle.

"Naš namen je jasen. Sallo želimo obdržati takšno, kot je, in želimo si še veliko hladnih zim z obilo snega."

Erkki Parkkinen,
župan

Parkkinen opozarja, da bo mesto izgubilo svojo identiteto, če bodo vsi stali križem rok in če svet ne bo preprečil globalnega segrevanja. "Naša poletja so vse bolj vroča, naše zime pa vse krajše. Če ne bomo ukrepali, bomo izgubili svojo identiteto in Salle ne bo več. Moramo obdržati sneg, led in mraz," še pravi župan.

Na kandidaturo so se v Salli dobro pripravili in predstavili tudi logotip, maskoto, uradne uniforme, dokumentacijo ter promocijske dejavnosti za igre. V tem trenutku ima Salla vse, kar ob vložitvi kandidature potrebuje.

sSZSrjmmSIo

Realnost pa Salli zaradi omejene infrastrukture seveda ne omogoča izvedbe iger. Mednarodni olimpijski komite (Mok) bo organizatorja iger leta 2032 izbral 2025. Zanimanje za igre so doslej izrazili v Dohi, Mumbaiju ter v nemškem Porurju.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.