IK, STA

 |  Politika

Sodnica ustavila postopek zoper dijaka, ki je protestiral v Mariboru

Zagovornik dijakov pričakuje takšno odločitev tudi v primeru ostalih dveh dijakinj, ki sta se znašli v enakem postopku

Protest dijakov na mariborskem Trgu svobode so obiskali policisti in popisali ter kaznovali tiste, ki so izražali svoja mnenja. Med njimi so bili tudi mladoletniki.

Protest dijakov na mariborskem Trgu svobode so obiskali policisti in popisali ter kaznovali tiste, ki so izražali svoja mnenja. Kljub temu, da so nosili zaščitne maske in upoštevali varnostno razdaljo. Med njimi so bili tudi mladoletniki.
© Marko Pigac

Mariborska okrajna sodnica je ustavila prekrškovni postopek zoper dijaka, ki je februarja sodeloval na mirnem protestu na Trgu svobode v Mariboru, s katerim so dijaki zahtevali vrnitev v šolske klopi. Zagovornik Dino Bauk pričakuje takšno odločitev tudi v primeru ostalih dveh dijakinj, ki sta se znašli v enakem postopku.

"Očitno je zmagal razum. Postopek se je ustavil, sodnica pa se je v imenu sodstva opravičila," je vidno olajšan povedal dijak Matic ob odhodu z okrajnega sodišča v Mariboru, kjer je moral danes stopiti pred sodnika za prekrške zaradi februarskega mirnega protesta.

Tudi tokrat se je pred poslopjem sodišča zbrala množica ljudi in tako izrazila podporo dijakom.

"Očitno je zmagal razum. Postopek se je ustavil, sodnica pa se je v imenu sodstva opravičila."

Dijak Matic ob odhodu z okrajnega sodišča v Mariboru

Na mirnem shodu na mariborskem Trgu svobode 9. februarja so policisti zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih odredili šestim osebam globo v višini 400 evrov, trije pa so zato, ker so bili mladoletni, prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške.

"Sodnica je sledila predlogu obrambe, potem ko je Matic prebral izjemen zagovor, ki ga je sam napisal; zakaj je bil tam, kako preslišani in pozabljeni so bili s strani šolske in sicer oblasti v tej državi, kako nujno je bilo, da se oglasijo in kakšno stisko so doživljali."

Dino Bauk,
odvetnik

Vsi trije so dijaki II. gimnazije Maribor. Prva dijakinja je pred sodnika za prekrške stopila prejšnji teden, druga pa še nima novega datuma, saj je bil zanjo razpisani narok zaradi omejenega delovanja sodišč pred tremi tedni prestavljen.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.