IK, STA

 |  Svet

Trump še ne sme nazaj na Facebook 

Facebookov neodvisni nadzorni odbor je ocenil, da je nekdanji ameriški predsednik ustvaril okolje, v katerem nasilje predstavlja resno grožnjo

Donald Trump, nekdanji predsednik ZDA

Donald Trump, nekdanji predsednik ZDA
© Shealah Craighead / Flickr

Neodvisni nadzorni odbor družbenega omrežja Facebook je danes odločil, da nekdanji ameriški predsednik Donald Trump še ne sme nazaj na Facebook, potem ko so ga zaradi podžiganja nasilja blokirali januarja po napadu na ameriški kongres. Odbor pa je kritiziral odločitev Facebooka o trajni blokadi in podjetju naročil, da to utemelji.

Odbor, čigar odločitev je obvezujoča, je ocenil, da je Trump ustvaril okolje, v katerem nasilje predstavlja resno grožnjo. Zaradi resnosti kršenja pravil in trajajočega nasilja je imel Facebook prav, ko je blokiralo profil Trumpa, so dodali.

Na drugi strani pa odločitev, da Trump ne bo nikoli več smel uporabljati Facebooka, ni bila v skladu s pogoji in bi Facebook moral sprejeti odločitev, ki je v skladu s pravili za vse uporabnike. Facebook mora glede na odločitev odbora v roku pol leta znova preučiti svojo odločitev glede trajne blokade bivšega predsednika in jo utemeljiti, da bo v skladu tudi z drugimi uporabniki omrežja.

Kot so še pojasnili pri odboru, trajna blokada ni mogoča, lahko pa izbrišejo Trumpov račun. Dokler Facebook ne bo podal dodatnih pojasnil, v veljavi ostaja blokada Trumpa.

Pri Facebooku so odločitev odbora pozdravili in napovedali, da bodo preučili svoje možnosti.

Trumpovi privrženci so 6. januarja napadli ameriški kongres, takratni predsednik pa jih je pri tem vzpodbujal z zavajanji glede volilnih prevar. Facebook mu je nato naslednji dan, 7. januarja, prepovedal dostop do svojih strani, enako je veljalo za Instagram.

"Menimo, da bi predsednikova nadaljnja uporaba naših storitev predstavljala preveliko grožnjo," je takrat sporočil glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg. Podobno odločitev so sprejeli tudi drugi družbeni mediji, kot sta Twitter in YouTube.

"Menimo, da bi predsednikova nadaljnja uporaba naših storitev predstavljala preveliko grožnjo."

Mark Zuckerberg

(januarja 2021)

V neodvisnem nadzornem odboru Facebooka je 20 strokovnjakov z različnih področjih, kot so svoboda izražanja, človekove pravice in novinarstvo, ki odločajo v primerih spornih odločitev podjetja. Tisti, ki so bili odstranjeni s Facebooka se lahko pritožijo, odločitve odbora pa so za Facebook zavezujoče.

Medtem je Trump v torek objavil svojo spletno stran From the Desk of Donald J. Trump, na kateri bo objavljal svoja mnenja. Spletna stran je nekakšen blog, nekdanji predsednik pa bo na njej objavljal različne izjave, ki jih bodo lahko uporabniki všečkali in delili na Twitterju ali Facebooku. Sprva je Trump napovedal zagon novega družbenega omrežja, vendar se to zaenkrat še ni zgodilo.

tDKSZ6qQK7c

FA_2L15-h5Q

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.