STA

8. 5. 2021  |  Svet

VIDEO: Več kot 200 poškodovanih v spopadih med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami 

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da je bilo v spopadih poškodovanih 205 ljudi, od tega so jih 88 prepeljali v bolnišnice. Številne so zadeli gumijasti naboji.

V spopadih med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami, ki so v petek zvečer izbruhnili v Jeruzalemu, je bilo poškodovanih več kot 200 ljudi. Nemiri so izbruhnili na Tempeljskem griču, ki je sveti kraj tako za Jude kot za muslimane.

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da je bilo v spopadih poškodovanih 205 ljudi, od tega so jih 88 prepeljali v bolnišnice. Številne so zadeli gumijasti naboji.

Izraelska policija pa je sporočila, da je bilo v nemirih poškodovanih 17 policistov, od tega jih je približno polovica potrebovala oskrbo v bolnišnici.

Spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami so izbruhnili na Tempeljskem griču v starem delu Jeruzalema, kjer se je na zadnji petek muslimanskega svetega meseca ramazana zbralo na tisoče vernikov.

Po navedbah policije so se spopadi začeli z obmetavanjem policistov s kamni pri vhodu v kompleks, v katerem stoji tudi mošeja Al Aksa. Policisti so nato vstopili vanj, da bi polovili izgrednike. Izbruhnili so spopadi, ki so trajali pozno v noč, razširili pa so se tudi v sosesko Šejk Džara.

"Nasilje in spodbujanje nasilja sta nesprejemljiva in storilci na vseh straneh morajo za to odgovarjati. Evropska unija poziva oblasti, naj tako ukrepajo za zmanjšanje trenutnih napetosti v Jeruzalemu."

Evropska unija (EU)

Palestinski predsednik Mahmud Abas je za zaostrovanje razmer okrivil Izrael. Palestinsko gibanje Hamas pa je obsodilo ravnanje Izraela in sporočilo, da bo plačal za svojo agresijo.

Izraelska vlada za zdaj dogajanja ni komentirala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Evropska unija je danes obsodila spopade in pozvala oblasti k umiritvi napetosti. "Nasilje in spodbujanje nasilja sta nesprejemljiva in storilci na vseh straneh morajo za to odgovarjati. Evropska unija poziva oblasti, naj tako ukrepajo za zmanjšanje trenutnih napetosti v Jeruzalemu," so sporočili v Bruslju.

Zaskrbljenost nad nasiljem v Jeruzalemu in na Zahodnem bregu sta izrazila tudi ameriški State Department in posebni odposlanec ZN Tor Wennesland. Oba sta pozvala k umiritvi.

P1pt40ZelgM

DnC6QOjSC-U

vY4gw7XkwUE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.