Oštro.si

 |  Politika

Janševa trditev ne drži ‒ Slovenija po ohranjanju delovnih mest med epidemijo ni v vrhu EU

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji se je po podatkih Eurostata v prvem četrtletju letošnjega leta glede na enako obdobje lani povečala za 0,7 odstotne točke

Janez Janša, predsednik vlade RS

Janez Janša, predsednik vlade RS
© EPP / WikiCommons

Predsednik vlade Janez Janša je v poslanici ob prazniku dela 1. maja zatrdil, da je se je med epidemijo stopnja brezposelnosti v EU v povprečju povišala za dve odstotni točki, v Sloveniji pa za 0,5 odstotne točke. Pri tem se je skliceval na podatke evropskega statističnega urada Eurostata.

A podatki Eurostata kažejo, da se je v prvem četrtletju letošnjega leta glede na enako obdobje lani stopnja brezposelnosti v Sloveniji povišala za 0,7 odstotne točke, torej 0,2 odstotne točke več, kot je zapisal premier. V tem času se je stopnja brezposelnosti v EU povečala za 0,9 odstotne točke, torej 1,1 odstotne točke manj, kot je zapisal Janša.

Stopnja brezposelnosti se je med državami EU v tem obdobju najmanj povišala na Poljskem, in sicer za manj kot desetino odstotne točke, največ pa v Litvi in na Švedskem, kjer se je povišala za več kot dve odstotni točki. Dvig povprečne stopnje brezposelnosti za 0,7 odstotne točke Slovenijo skupaj z Irsko uvršča na osmo mesto med članicami EU.

Več o metodologiji Eurostata in dvigu stopnje brezposelnosti v drugih članicah EU si lahko preberete v neprofitnem spletnem mediju Oštro.si.

© Oštro.si

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.