IK, STA

 |  Politika

Evropsko združenje nad Janšo zaradi STA

Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) je v odprtem pismu premierju Janezu Janši izrazilo zaskrbljenost ob njegovem zapisu na Twitterju, v katerem je direktorja STA Bojana Veselinoviča obtožil, da je sodelavec pri umoru novinarja

Janez Janša

Janez Janša
© Borut Krajnc

Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) je v odprtem pismu premierja Janeza Janšo pozvalo k rešitvi spora glede Slovenske tiskovne agencije (STA). Ob tem je izrazilo zaskrbljenost ob Janševem zapisu na Twitterju, v katerem je direktorja STA Bojana Veselinoviča obtožil, da je sodelavec pri umoru novinarja.

Ker za to trditev očitno ni nobenih dokazov, v združenju ta korak obravnavajo kot še en odkrit napad na STA in njeno neodvisnost.

Kot poudarjajo, je jasen dokaz o kakovosti medijske svobode in medijski politiki v državi možno dobiti z opazovanjem odnosa med državo in tiskovno agencijo ter tega, kako oblasti spoštujejo njeno neodvisnost. Če je neodvisnost tiskovne agencije na udaru, vedno zaznajo dve strategiji - pritisk na upravo ali nadzorni svet tiskovne agencije ter zmanjšanje financiranja agencije, piše v pismu, objavljenem na spletni strani EANA.

"Če se brez oklevanja škoduje ugledu vpletenih oseb, je jasno, da so bile meje civiliziranega javnega pogovora prestopljene."

Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA)

Izredno so zaskrbljeni, ker sta v Sloveniji trenutno v uporabi obe strategiji. Glede na brutalnost uporabljenih ukrepov je položaj STA po njihovi oceni brez primere. Če se brez oklevanja škoduje ugledu vpletenih oseb, je jasno, da so bile meje civiliziranega javnega pogovora prestopljene, opozarjajo.

V EANA poudarjajo, da tiskovna agencija s posredovanjem preverjenih in neodvisnih novic, ki temeljijo na dejstvih, sodi v infrastrukturo države. Njene storitve močno prispevajo k demokratičnim sistemom, ki sprejemajo odločitve na podlagi dejstev. Zdrav demokratični sistem ne more delovati brez svobodnih medijev, dodajajo.

Kot še poudarjajo, je STA pomemben del svobodne medijske infrastrukture v Sloveniji. Pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu EU so Janšo pozvali, naj naredi vse, kar je v njegovi moči, za rešitev spora na način, da bo neodvisnost STA ostala nedotaknjena.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.