IK, STA

 |  Politika

»Če ne bomo našli rešitve, stranke DeSUS ni več«

Težav v stranki "upokojencev" še ni konec. Ob zasedanju organov DeSUS ponovno odmeva možnost izključitve poslancev iz stranke.

Ob zasedanju organov DeSUS, na katerih sicer obravnavajo priprave na junijski kongres, ponovno odmeva vprašanje odločanja o predlogu za izključitev poslancev iz stranke. Nekateri naj bi želeli tudi razrešitev predsednika sveta Antona Urha, a ta napoveduje, da bo v primeru odločanja o izključitvi poslancev iz stranke sam odstopil. Težave "upokojenske" stranke pa se še kar vrstijo ... 

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ob prihodu na sejo izvršnega odbora v izjavi novinarjem pojasnil, da je danes že zasedalo vodstvo stranke, kjer je bilo živahno in burno. "Prepričevali smo en drugega. Upam, da bomo našli skupni jezik, da stranka pride do kongresa, kjer bomo izvolili vodstvo, ki naj bi konsolidiralo stranko," je dejal.

Na vprašanje, ali bodo torej danes odločali o predlogu za začetek postopkov za izključitev poslancev iz stranke, je odgovoril, da je začasno vodjo DeSUS Brigito Čokl pozval, naj se enkrat že nekaj zgodi, ne le govori. Odločanje o začetku postopkov za izključitev poslancev sicer zahtevajo štiri pokrajinske organizacije DeSUS. Zato je pričakovati, da bo izvršni odbor na koncu o tem tudi odločal.

"Prepričevali smo en drugega. Upam, da bomo našli skupni jezik, da stranka pride do kongresa, kjer bomo izvolili vodstvo, ki naj bi konsolidiralo stranko."

Franc Jurša,
vodja poslancev DeSUS

Glede vprašanja, ali izključitev poslancev zahteva tudi njegov matični lokalni odbor, je Jurša povedal, da ta odbor nima predsednika, ker je odstopil. Tako ne ve, kdo bo vodil postopek zoper njega. "To lahko naredijo, a morajo imeti utemeljitev. A te v nobenem primeru nimajo," je prepričan.

Na današnjem zasedanju organov strank se sicer predstavljajo trije kandidati za predsednika stranke. Za to mesto se potegujejo Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc.

Jurša je danes pojasnil, da nima favorita, ki bi ga javno podprl. "Tisti, ki vztraja na izključitvi poslancev iz stranke in se zavzema za to, da postanemo neparlamentarna stranka, pa si ne zasluži podpore," je bil jasen. To je po njegovih navedbah Srečko Felix Krope.

Predsednik sveta DeSUS Anton Urh je ob prihodu v izjavi novinarjem spomnil, da imajo na današnjem dnevnem redu priprave na junijski volilni kongres, po njegovih besedah pa imajo menda pripravljene "tudi neke razrešitve", tudi njegovo. A zagotavlja, da do obravnave njegove razrešitve ne bo prišlo. "Če bo prišlo do predloga točke dnevnega reda za izključitev poslancev iz stranke, bo namreč Urh sam odstopil z mesta predsednika sveta," je napovedal.

Po njegovih besedah si želijo, da bi se zadeve v stranki končno uredile. "A dokler imamo take rušitelje in stranko v stranki, se to ne bo rešilo. To niso samo rušitelji, ampak tudi uničevalci DeSUS," je ugotavljal Urh. Če bi poslance izključili iz stranke, bi bil po njegovem mnenju to unikum v evropski, če ne svetovni politiki. Tako bi namreč DeSUS po njegovem mnenju postala neparlamentarna stranka.

"Dokler imamo take rušitelje in stranko v stranki, se to ne bo rešilo. To niso samo rušitelji, ampak tudi uničevalci DeSUS."

Anton Urh,
predsednik sveta DeSUS

Poslanec Ivan Hršak pa je ob prihodu na sejo izvršnega odbora ugotavljal, da vendarle imajo enega zaveznika, in sicer dež: "Še dež joče za poslanci DeSUS."

Na poslansko skupino DeSUS sicer največkrat letijo kritike, češ da tudi po izstopu iz koalicije Janeza Janše podpirajo vlado. Poslanci odgovarjajo, da so razumna opozicija, ki podpira dobre predloge katere koli strani. Med vodstvom DeSUS in poslanci je sicer že dolgo napeto. Javno so si aprila prišli navzkriž tudi z Brigito Čokl.

Jasnič se po predstavitvi na izvršnem odboru v izjavi novinarjem ni izrekel glede morebitne izključitve poslancev iz stranke. Kot je napovedal, se bo o tem izjasnil na kongresu, na katerem cilja na zmago.

"Še dež joče za poslanci DeSUS."

Ivan Hršak,
poslanec DeSUS

Žmavc pa je bil v današnji izjavi glede tega jasen. Spomnil je, da ima DeSUS že 30-letno zgodovino, 25 let je parlamentarna stranka. Kakršen koli predlog, ki bi šel v smer izključitve poslancev, po njegovem mnenju pomeni politični samomor. Zato se morajo po njegovih ocenah v stranki "strezniti" in poskušati povezati vse sile, stanje presekati in ustaviti notranjo krizo.

"Če ne bomo našli rešitve, da izvolimo vodstvo, ki je sposobno sodelovati s poslansko skupino, ki je instrument za uveljavljanje političnih interesov, stranke ni več."

Gorazd Žmavc,
kandidat za predsednika DeSUS

"Če ne bomo našli rešitve, da izvolimo vodstvo, ki je sposobno sodelovati s poslansko skupino, ki je instrument za uveljavljanje političnih interesov, stranke ni več," je posvaril Žmavc. Dodal je, da popravnega izpita ne bo več.

Tako se je s kandidaturo za vodenje DeSUS izpostavil predvsem z namenom poskusa konsolidacije razmer v vodstvu stranke v dogovoru s poslansko skupino. Pri tem Žmavc želi, da enotno nastopijo predvsem v cilju, da je pot DeSUS delovanje in povezovanje v politični sredini.

b1mRZ2kjU6k

iFKS4Xo87TA

4FslcYgRM80

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.