DK, STA

18. 5. 2021  |  Družba

Od države iztožil 10.000 evrov odškodnine za neupravičen kazenski postopek

Primer gojenja prepovedane konoplje

Konoplja

Konoplja
© Wikipedia

Janko Pirc, ki je bil obsojen, ker je leta 2012 doma brez dovoljenja ministrstva za kmetijstvo gojil osem sadik prepovedane konoplje, vrhovno sodišče pa je njegovo obsodbo razveljavilo, je od države iztožil odškodnino 10.000 evrov za neupravičen kazenski postopek, poroča Delo. Terjal je sicer deset milijonov evrov odškodnine.

Pirca je najprej obsodilo krško okrožno sodišče, sodbo pa je kasneje potrdilo ljubljansko višje sodišče. Vrhovno sodišče je sodbo razveljavilo, ker da očitki tožilstva niso izpolnjevali vseh znakov kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi.

Oproščeni je nato poplačilo od države terjal zaradi duševnih bolečin, ker je izgubil ugled in socialne stike, prav tako tudi zato, ker je dogajanje zaznamovalo njegovo družino ter zdravje in negativno vplivalo na njegovo poslovanje.

Sodišče mu je prisodilo odškodnino za duševne bolečine, medtem ko ni mogel dokazati, da je poslovno škodo utrpel prav zaradi kazenskega postopka. Odločitev je po pritožbi Pica in državnega odvetništva, ki zastopa državo, potrdilo tudi višje sodišče. Čeprav je Pirc odškodnino že dobil, se bo z zadevo ukvarjalo še vrhovno sodišče, še poroča časnik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.