DK, STA

 |  Svet

Kazenska preiskava Trumpove organizacije

Pravosodna ministrica ameriške zvezne države New York Letitia James je Trumpovo organizacijo obvestila, da se je pridružila kazenski preiskavi, ki jo vodi okrožni tožilec Manhattna Cyrus Vance mlajši

Donald Trump

Donald Trump
© Dominique A. Pineiro / Flickr

Pravosodna ministrica ameriške zvezne države New York Letitia James je Trumpovo organizacijo obvestila, da se je pridružila kazenski preiskavi, ki jo vodi okrožni tožilec Manhattna Cyrus Vance mlajši. James je od leta 2019 vodila le civilno preiskavo domnevnih kršitev Trumpove organizacije.

Ta civilna preiskava se nadaljuje, vendar so ji sedaj dodali še kazensko. "Trumpovo organizacijo smo obvestili, da naša preiskava ni več samo civilna. Sedaj Trumpovo organizacijo aktivno preiskujemo tudi kazensko skupaj s tožilstvom Manhattna," je za CNN povedal tiskovni predstavnik Jamesove Fabien Levy.

Vanceov urad vodi kazensko preiskavo med drugim zaradi obtožb, da je Trumpova organizacija zavajala posojilodajalce, zavarovalnice in davčne organe glede vrednosti premoženja. Trumpovo podjetje naj bi davkariji prikazovalo nižjo vrednost, posojilodajalcem pa višjo. Jamesova je glede tega doslej vodila civilno preiskavo.

Po Floridi, kamor se je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump preselil po porazu na volitvah, se že vrstijo medijska ugibanja, ali bo republikanski guverner Ron DeSantis preprečil morebiten prihod Trumpa na sojenje v New York, če bodo to zahtevale newyorške oblasti. De Santis ima glede na floridsko zakonodajo možnost, da zavrne Trumpovo izročitev sodnim organom.

CfwKUdu7L7U

thdPVcLT56g

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.