Uredništvo

 |  Kultura

FOTO: 30. obletnica samostojnosti Slovenije

Odprtje razstave fotografij Srdjana Živulovića

ss

Prvi tanki iz Pivke na mejni prehod Lipica v Lokve (26. junija leta 1991)
© Srdjan Živulović / BOBO / NMS

Danes, 27. maja, bo ob 12. uri na spletni strani Narodnega muzeja Slovenije in na družbenih omrežjih (YouTube, Facebook) potekalo odprtje razstave fotografij Srdjana Živulovića ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije. Razstava z naslovom 30 bo v Narodnem muzeju Slovenije (Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana) na ogled do 13. februarja prihodnje leto. 

Prve večstrankarske volitve na cvetno nedeljo v Radomljah

Prve večstrankarske volitve na cvetno nedeljo v Radomljah
© Srdjan Živulović / BOBO / NMS

Srdjana Živulovića je nad fotografijo navdušil oče Dragan, ko mu je za novo leto pri trinajstih kupil prvi fotoaparat. Od takrat ga ni izpustil iz rok. Med študijem na prakso opravljal na fotooddelku časnika Dela, kjer je vzljubil fotoreporterstvo. Tam je tudi kasneje preživljal vikende, četudi je prvo fotografsko službo dobil na Institutu za varilstvo. Na Delu se je zaposlil leta 1985, kjer pod mentorstvom Joca Znidaršiča dela do leta 1992. Leta 1989 prvič poslje fotografijo na tečaj Jugoslovanske fototografije leta, ki jo organizira agencija Tanjug in zmaga. Zadnji dan slovenske vojne vstopi v vrste agencije Reuters.

ss

Zaprisega novih vojakov na Igu
© Srdjan Živulović / BOBO / NMS

S kolegom Jožetom Suhadolnikom ustvari foto agencijo Bobo za podporo časopisu Republika. Z vestnim delom ustvarijo impresiven arhiv fotografij o dogodkih pri postavljanju nove države. Fotografi agencije Bobo postanejo uradni fotografi predsednika republike, predsednika vlade in zunanjega ministra. Z njimi prepotujejo svet.

Leta 2015 za fotografijo beguncev na nasipu pri Brežicah s kolegi iz Reutersa dobi prestižno Pulitzerjevo nagrado.

dd

Odhod JLA iz Kopra
© Srdjan Živulović / BOBO / NMS

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.