IK, STA

 |  Politika

Počivalšek že išče zamenjavo

SMC bo v najkrajšem času predlagala naslednika ali naslednico Lilijane Kozlovič, ki je danes odstopila z mesta ministrice za pravosodje

Zdravko Počivalšek, predsednik SMC, podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo

Zdravko Počivalšek, predsednik SMC, podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo
© Uroš Abram

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek obžaluje odločitev ministrice za pravosodje iz strankine kvote Lilijane Kozlovič za odstop s funkcije. "SMC bo v najkrajšem času predlagala njenega naslednika ali naslednico," je Počivalšek napovedal na Twitterju. Razlog za ministričin odstop je zaplet glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Vlada se je namreč na današnji seji odločila ponoviti postopek izbire in imenovanja kandidatov za evropska delegirana tožilca, je na Twitterju sporočil Počivalšek. Kot je dodal, "nov poziv pomeni premik z mrtve točke, na kateri se nahajamo".

Ministrica za pravosodje je sklep vlade označila za strokovno neutemeljen. Obenem je ponovila, da je bil postopek imenovanja kandidatov s strani ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta EU o evropskem javnem tožilstvu.

Na ministrstvu za pravosodje so za STA navedli, da je ministričina odstopna izjava že na poti k predsedniku vlade Janezu Janši. V kabinetu predsednika vlade prejema odstopne izjave za zdaj še niso potrdili.

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je na Twitterju navedel, da v poslanski skupini odstop Lilijane Kozlovič, ki je povsem legitimen, obžalujejo in pričakujejo, da vlada postopke v zvezi z izbiro tožilcev izpelje transparentno in brez dvomov o njihovi korektnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.