IK, STA

 |  Politika

»V Sloveniji vladajo isti ljudje, ki so v razpadu Jugoslavije videli možnost za lastno okoriščanje«

"Medtem ko se vse druge stranke sprijaznile, da je naša država talka kapitala, mi iščemo načine, kako moč vrniti ljudem," je na kongresu stranke Levica poudaril Luka Mesec

Luka Mesec na kongresu Levice

Luka Mesec na kongresu Levice
© YouTube / Levica

Koordinator Levice Luka Mesec je na kongresu stranke v Sežani opozoril na krize zadnjih let. Po njegovem mnenju je Levica edina stranka prihodnosti v Sloveniji, ker si ne dela iluzij, da bo po odhodu vlade Janeza Janše konec težav, ki jo splet kriz presega. V Levici bodo storili vse, da bo prihodnost svobodna, demokratična in ekološka, napoveduje.

"Kapitalizem se je zapletel v spiralo kriz in zgodovina je odprta. Da, živimo v zanimivih časih, a živimo in delujemo brez strahu. Zavedamo se, da se zoperstavljamo silam, ki so trenutno močnejše od nas in ki nas zaradi lastnih koristi vlečejo v mračno prihodnost," je v nagovoru na kongresu, ki je zaradi epidemioloških omejitev deloma potekal prek spletnih kanalov Levice, dejal Mesec.

V zadnjem desetletju se je po njegovih navedbah pojavil morda trenutno največji problem: "Povampirila se je tudi desnica, ki ji ni več nerodno obujati duhov fašizma, za katere smo mislili, da so bili leta 1945 v Evropi dokončno pokopani."

Ne le Slovenija pod Janševo vlado, ki je po ocenah Mesca trenutno največji problem v državi, pač pa se cel svet sooča s krizo demokracije, rastejo nedemokratični režimi ali pa uspevajo politiki s takimi ambicijami. Namesto da bi zrli v prihodnost in se pogovarjali o tem, kako rešiti splet kriz, v katerega se je zapletel naš svet, nam po ocenah Mesca vladajo ljudje, ki tem težavam prilivajo olja na ogenj.

Po njegovem mnenju v Sloveniji "vladajo isti ljudje, ki so v razpadu Jugoslavije in novi slovenski državi videli predvsem možnost za lastno okoriščanje". "Tako kot so v 90. letih okradli družbeno lastnino, bi danes oplenili tisto, kar je skupnega še ostalo - državo, vodo, zdravstvo ...," je dejal. Zato je po njegovem mnenju prvi korak k prihodnosti to, "da se osamosvojimo od tistih samooklicanih osamosvojiteljev, ki nas kar ne nehajo osamosvajati".

"Kapitalizem se je zapletel v spiralo kriz in zgodovina je odprta. Da, živimo v zanimivih časih, a živimo in delujemo brez strahu. Zavedamo se, da se zoperstavljamo silam, ki so trenutno močnejše od nas in ki nas zaradi lastnih koristi vlečejo v mračno prihodnost."

Luka Mesec,
Levica

A obenem poudarja, da je treba zbuditi razpravo o prihodnosti. Ker se je treba vprašati ne le to, kako doseči čim prejšnje predčasne volitve, ampak tudi to, kaj potem. Po njegovem mnenju je Levica edina stranka prihodnosti v Sloveniji, ker si ne delajo iluzij, "da bo po padcu Janševe vlade nenadoma vse v redu in bo prišlo normalno stanje, kot temu rečejo v politični sredini". "Ne bo, ker splet kriz, ki ga opisujemo, bistveno presega to vlado," je opozoril.

Tema današnjega kongresa je zato po besedah Mesca vprašanje, kako na agendo pripeljati teme, ki so z nje izpadle, na primer podnebna in okoljska kriza, prihodnost dela, neenakost in delitev bogastva, prihodnost demokracije in človekovih pravic, tehnologije.

V Levici so odločeni, da bodo storili vse za to, da bo prihodnost svobodna, demokratična in ekološka, je napovedal. Po njegovem prepričanju je najprej treba opustiti iluzije, da lahko vse ostane isto, pač pa bodo morali marsikaj radikalno spremeniti. Dodal pa je, da je politika gradnja skupnosti, koalicij. Današnji kongres je po njegovem mnenju pokazal, da Levica uživa veliko zaupanje intelektualcev, borcev za človekove in delavske pravice, okoljskih gibanj, napredno razmišljujočih ljudi. Po njegovem mnenju so gibanje, pripravljeno graditi koalicije in sklepati smiselne kompromise.

Prepričan je, da je treba vrniti upanje v politiko, ki da povsod po svetu v 21. stoletju postaja brezzobi tiger. Meni tudi, da je treba razširiti polje demokracije, kar ne smejo biti le volitve vsaka štiri leta.

Mesec je še poudaril, da Levica ni stranka proti gospodarstvu, kar da jim podtikajo njihovi nasprotniki. Trdi, da so za vse, ki ustvarjajo, so pa proti rentnikom, tistim, ki živijo od dela drugih. Prav tako je treba po njegovih besedah ustvariti prostor za mlade in nasloviti neenakost v vseh njenih pogledih.

Luka Mesec v kongresu Levice

Luka Mesec v kongresu Levice
© YouTube / Levica

Levica je po besedah Mesca tudi stranka, ki se v popolnosti zaveda razsežnosti okoljske in podnebne krize. Pripravili so podnebni zakon, ki ga nameravajo uskladiti z drugimi strankami in relevantnimi deležniki.

Namestnica koordinatorja Levice in poslanka Violeta Tomić pa je v nagovoru ocenila, da je Slovenija na najnižji stopnji od osamosvojitve. "Ampak pravijo, da je noč najtemnejša pred zoro. Ampak za to zoro se bo treba boriti in premagati to zlo, ki skozi krizo kapitalizma, pod krinko epidemije prerašča v nacifašizem".

Tudi ona je ocenila, da je Levica stranka prihodnosti. "Medtem ko se vse druge stranke sprijaznile, da je naša država talka kapitala, mi iščemo načine, kako moč vrniti ljudem." Levica po njenih besedah vse od vstopa v DZ ves čas dokazuje, da je "nemogoče mogoče". Med uspehi stranke je med drugim navedla dvig minimalne plače ter povišanje minimalne socialne pomoči in minimalne pokojnine.

"Tema, ki prekriva Slovenijo, ne bo trajala večno. Jutranja zarja bo razkrila vso škodo, ki jo povzroča besnenje skrajne desnice, še bolj pa zamujene priložnosti," pa je dejal koordinator programske konference Levice Sašo Slaček Brlek. Poudaril je, da je Levica po naslednjih volitvah ne le pripravljena sodelovati v vladi, ampak jo tudi voditi. "Če ne mi, kdo pa?" je vprašal.

Zato morajo biti po njegovih besedah v stranki pripravljeni, pri čemer je izpostavil vsebino, ki jo stranka zagovarja. Med drugim je to novi ekološki program, saj je Levica na tem področju ena najbolj aktivnih strank, je dodal.

Tudi koordinator programske okoljske skupine Luka Omladič je kot enega temeljnih projektov stranke v prihodnjem mandatu izpostavil podnebni zakon, ki ga bodo pripravili.

S predlogom so po njegovih besedah že precej daleč, temelji pa na osnutku, ki so ga pripravili najboljši strokovnjaki na področju podnebne politike v Sloveniji. Predlog bo cilje razogljičenja določil kot pravno zavezujočo normo, predvideva pa tudi ustanovitev neodvisnega sveta za podnebno krizo, ki pa ne bo "še en brezzobi posvetovalni organ".

ENlTFvfPHT0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.