STA

 |  Svet

Madžarska napovedala proizvodnjo kitajskega cepiva 

Madžarska je edina država članica EU, ki svoje državljane cepi s kitajskim cepivom Sinopharm, čeprav mu Evropska agencija za zdravje (Ema) še ni prižgala zelene luči. Uporablja tudi rusko cepivo Sputnik V, ki prav tako zaenkrat nima dovoljenja Eme.

Madžarski premier Viktor Orban

Madžarski premier Viktor Orban
© EPP / Flickr

Madžarska vlada je v ponedeljek razkrila, da bo v tovarni v mestu Debrecen na vzhodu države, v izgradnjo katere bo po načrtih vložila 157 milijonov evrov, proizvajala kitajsko cepivo proti covidu-19 Sinopharm.

Proizvodnjo je v ponedeljek napovedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki se je v okviru obiska na Kitajskem sestal s tamkajšnjim kolegom Wang Yijem. Kot je zatrdil, bo Madžarski ta dogovor, s katerim bo prevzela vlogo ne le odjemalke, ampak tudi proizvajalke cepiva, prinesel "pomembno strateško prednost".

Sinopharm bo Madžarska proizvajala v tovarni, gradnjo katere je premier Viktor Orban napovedal že decembra in kjer naj bi sicer po napovedih izdelovali tudi lokalno razvito cepivo. Po besedah Szijjarta bodo v tovarni sprva le polnili viale, sčasoma pa naj bi tam stekel celoten proizvodnji proces Sinopharma.

Madžarska tiskovna agencija MTI poroča, da naj bi Madžarska na ta način do konca leta 2022 postala samozadostna v proizvodnji cepiv proti covidu-19. Omenjena tovarna je trenutno v gradnji.

Madžarska je sicer edina država članica EU, ki svoje državljane cepi s tem cepivom, čeprav mu Evropska agencija za zdravje (Ema) še ni prižgala zelene luči. Uporablja tudi rusko cepivo Sputnik V, ki prav tako zaenkrat nima dovoljenja Eme.

SiGA_rFSwII

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.