DK, STA

 |  Svet

V sirski vojni v desetih letih ubitih skoraj pol milijona ljudi

Vladne sile so v preteklih letih znova prevzele nadzor nad večjim delom Sirije, ob glavni frontni črti v pokrajini Idlib na severozahodu pa še vedno drži prekinitev ognja

V desetih letih državljanske vojne v Siriji je bilo ubitih skoraj pol milijona ljudi, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. V to številko je vključenih tudi 100.000 nedavno potrjenih mrtvih.

Po podatkih, ki jih je observatorij objavil marca, je konflikt zahteval 388.000 žrtev. Od takrat so s preučitvijo dokumentacije ob podpori virov na terenu potrdili še 105.015 smrti.

"Velika večina teh smrti se je zgodila med koncem leta 2012 in novembrom 2015," je za francosko tiskovno agencije AFP pojasnil vodja observatorija Rami Abdel Rahman. Med njimi je več kot 42.000 civilistov, večinoma ubitih med mučenjem v zaporih sirskega režima.

Kot je dejal Abdel Rahman, jim je zatišje v bojih omogočilo, da so pregledali poročila o smrtnih primerih, ki zaradi pomanjkanja dokumentacije niso bili vključeni v skupno številko.

Vladne sile so v preteklih letih znova prevzele nadzor nad večjim delom Sirije, ob glavni frontni črti v pokrajini Idlib na severozahodu pa še vedno drži prekinitev ognja, tako da je nasilje na najnižji ravni od začetka konflikta.

Po novih podatkih, ki jih je danes objavil observatorij, je bilo v sirski vojni skupaj ubitih 159.774 civilistov. Od leta 2011 je bilo v vladnih zaporih in centrih za pridržanje ubitih 57.567 ljudi.

Vojna je zahtevala tudi 168.326 žrtev med pripadniki sirske vojsko in z njo povezanih oboroženih skupin. Ubitih je bilo 68.393 džihadistov, večinoma pripadnikov Islamske države in organizacij, povezanih z Al Kaido, ter 79.844 drugih upornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z dogovorom o prekinitvi ognja, pri katerem sta posredovali Turčija in Rusija, se je marca 2020 končala vladna ofenziva v uporniški enklavi Idlib. Pozornost vpletenih strani se je od takrat preusmerila v boj proti covidu-19. Lani je bilo tako ubitih najmanj ljudi od začetka vojne, in sicer okoli 10.000.

HpffG1RRNlk

HFDVHLu-Y5g

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.