Izak Košir

 |  Mladina 22  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Republika Slovenija

Republika Slovenija
© Iztok Dimc

Republika Slovenija, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

07/06—09/06

Predstava, ki je nastala ob 25-letnici samostojne Slovenije, je tik pred 30-letnico države še vedno aktualna. Morda še bolj. V njej upokojeni obveščevalec pove zgodbo o štetju milijonov, nato šesterica pomembnih mož tuhta o Sloveniji, ki se spreminja v mafijsko državo, na koncu pa se kleni vojaki lotijo klenega vohuna. To je predstava Republika Slovenija. »Traja že trideset let in je narejena z vašim denarjem. In ves ta čas ste – kot statisti ali glavni igralci – njen del. Naša državljanska dolžnost je ozreti se na poosamosvojitveno obdobje; na čas, ko sanje niso bile več dovolj(ene). Vsi avtorji predstave bodo ostali anonimni. Posameznik v tem kontekstu preprosto ni pomemben. Pomembna je drža(va),« so zapisali v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer se bodo bližajoči se trideseti obletnici osamosvojitve poklonili s še zadnjimi tremi ponovitvami Republike Slovenije, ki bodo 7., 8. in 9. junija.

Parada ponosa, Ljubljana in Maribor

04/06—30/06

Parada ponosa 2018

Parada ponosa 2018
© Borut Krajnc

Ves mesec bo v Ljubljani in Mariboru potekal festival Parada ponosa 2021 pod sloganom »Uprimo se zatiranju«. V prestolnici bo začetek predfestivalskega dogajanja zaznamovalo odprtje razstave Barve brezdomnosti, ki bo v petek, 4. junija, ob 18. uri v Desnem atriju Mestne hiše. Razstava obravnava pogosto spregledano, a vse bolj žgočo tematiko brezdomnosti in stanovanjske izključenosti LGBTIQ+ mladih. V soboto, 12. junija, se na notranjem parkirišču na Vilharjevi obeta še odprtje festivala Parada ponosa s pestrim kulturnim programom, ob njegovem zaključku, 19. junija, pa je napovedan tudi že tradicionalni sprevod, ki bo krenil po mestnih ulicah. V Mariboru bodo sprevod pripravili teden dni kasneje, 26. junija, pred tem pa bo v sklopu Mavričnega junija v štajerski prestolnici (pod arkadami Židovskega trga) med 4. in 30. junijem na ogled razstava Vulve, ki jo je pripravila fotografinja Ema Širec. Razstava dokumentira članice prve mariborske drag hiše Haus of Vulva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.