Vanja Pirc  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 22  |  Kultura

Pismo za prihodnost

Trienale EKO 8, ki vabi v prostore zapuščene mariborske tekstilne tovarne MTT, je eden letošnjih najpomembnejših in najpogumnejših kulturnih projektov

Največja prostorska inštalacija na trienalu, Opeko po opeko grškega umetnika Antonisa Pittasa, na kateri se izpiše tudi nekaj znanih protestnih gesel, med drugim opozarja, kako pomembno se je upreti ekološki krizi.

Največja prostorska inštalacija na trienalu, Opeko po opeko grškega umetnika Antonisa Pittasa, na kateri se izpiše tudi nekaj znanih protestnih gesel, med drugim opozarja, kako pomembno se je upreti ekološki krizi.
© Borut Krajnc

V proizvodni hali v enem od številnih industrijskih objektov, ki so bili nekoč združeni v veliko Mariborsko tekstilno tovarno (MTT), ponos našega drugega največjega mesta in največji obrat s tekstilno industrijo na območju nekdanje Jugoslavije, so še nedavno brneli stroji, ki so navijali bale blaga, narejene v sosednji hali. Zadnjič so jih prižgali leta 2014, potem pa jih ugasnili in skupaj z drugimi stroji prodali. Ker so že leta prej enako usodo doživele tudi vse druge hale in okoliška poslopja, je s tem propadel še čisto zadnji branik nekoč mogočne mestne tekstilne industrije. Skoraj stoletne zgodbe s številnimi vzponi in padci je bilo konec.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.