Pia Nikolič

 |  Mladina 22  |  Družba

Novi kopalni režim

Nič več plamencev v Bohinju in kopalk v središču Izole

Izola se očitno zgleduje po Hvaru

Izola se očitno zgleduje po Hvaru

Bližajo se poletne počitnice. Zaradi nepredvidljivih epidemioloških razmer se je marsikdo odločil, da bo tudi letos dopustoval v Sloveniji. Zdi se, da bo zato letošnje poletje precej podobno lanskemu – a ne povsod.

V Bohinju so občinski svetniki prejšnji teden po skrajšanem postopku sprejeli dopolnitve odlokov o javnem redu in miru ter o prometnem režimu v občini. Po novem ob Bohinjskem jezeru ne bo več dovoljeno uporabljati »kopalnih pripomočkov večjih površin«, ki so narejeni iz plastike in drugih umetnih mas. Odlok ne velja za kopalne pripomočke, namenjene zagotavljanju varnosti kopalcev v vodi, kot so napihljivi rokavčki in rešilni obroči. Razlog za novo prepoved naj bi bil, da lahko več plastičnih objektov pomeni tveganje za prenos tujerodnih rastlin in »negativno vpliva na estetiko«.

Zaradi tega se tudi na mostu in pri cerkvi sv. Janeza ljudje ne bodo več smeli sprehajati v kopalkah. Prav tako bo po novem ob jezeru prepovedano predvajanje glasne glasbe, to pa ne velja za gostinske lokale in uradne prireditve. Svetniki so opozorili, da so omenjeni ukrepi samo implementacija tistih, ki so jih pred tem zapisali v strategiji. Z njimi ne prepovedujejo kopanja v jezeru, čeprav naj bi »lahko storili tudi to, saj se področje nahaja v Triglavskem narodnem parku,« želijo le doseči, da bi se obiskovalci do narave obnašali spoštljivo. Omenjene odloke so svetniki sprejeli skoraj soglasno, povsem enotni pa so bili pri sprejemanju novega prometnega režima, ki bo na severnem bregu jezera prepovedal vožnjo s kolesi ob obali. Nova pravila želijo obiskovalcem predstaviti čim mehkeje, zato bodo globe začeli izrekati šele prihodnje leto, letos pa bodo samo opozarjali.

Novi kopalni režim se najverjetneje obeta tudi v Izoli, kjer predlog odloka o javnem redu in miru še čaka na drugo branje, čeprav je bil že v prvem branju sprejet soglasno in brez razprave. Veljavnega odloka v Izoli nimajo že od leta 2017, zato si želijo novega sprejeti še pred poletno sezono. Odlok predvideva, da se bo po novem v kopalkah dovoljeno gibati le na območju kopališč, sicer vas lahko doleti kazen 400 evrov. Na javnih kopalnih površinah ne bo več dovoljeno »rezervirati« prostora z brisačami in drugimi predmeti. Na javnih mestih bodo prepovedali še hranjenje galebov, golobov in drugih prostoživečih živali, omejili bodo uporabo letalnikov, električnih koles in električnih skirojev, v priobalnem pasu pa bo prepovedano odkopavati ali premeščati kamnine, žive ali odmrle školjke in polže.

Lokalna stranka Ponosni na Izolo meni, da bi morali nekatere člene odloka podrobneje formulirati. Predlogu o gibanju v kopalkah bi dodali, da je to vseeno dovoljeno, če gre za športne, kulturne ali druge dejavnosti, pri katerih je nujen tak način oblačenja. Torej če gre za tekmovanja, treninge, nastope ali sprejeme športnikov. Stranka predlaga še postopno uvajanje novega odloka, ki bi sprva zajemalo samo opozarjanje in obveščanje, za to pa naj bi postavili jasne piktograme. Njeni predstavniki so prepričani, da bi s tem »prihranili slabo voljo in konflikt s pristojnimi«. Končna odločitev naj bi bila znana že junija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.