Monika Weiss

 |  Mladina 22  |  Politika

Nepriljubljeni Vizjak

Protikorupcijsko komisijo zanima Senko Pličanič

Andrej Vizjak, minister za okolje

Andrej Vizjak, minister za okolje
© Borut Krajnc

Minister Andrej Vizjak je aprila v Tarči potrdil, da veliko zakonskih predlogov ne pripravljajo strokovnjaki ministrstva. Večinoma jih pišejo najeti zunanji kadri, »tudi gospod Pličanič«, in sicer za plačilo iz javnih sredstev.

Vizjak je govoril o Senku Pličaniču, nekdanjem pravosodnem ministru v vladi iz leta 2013/14. Za svoje storitve je od Vizjakovega ministrstva v zadnjem letu prejel vsaj 57 tisoč evrov, od tega 45 tisočakov ravno na začetku maja letos, kot kaže baza Erar. Nakazila je prejel prek podjetja Sol.Lex.Sus, ki ga je junija lani ustanovil s sinom.

A zaradi Pličaniča in njegovega predloga zakona o varstvu okolja (ZVO-2) je po neuradnih informacijah na ministrstvu napeto. Pličaničeve »rešitve« naj bi bil minister Vizjak vložil v medresorsko usklajevanje pod znamko ministrstva za okolje, še preden je bil predlog usklajen s strokovnimi službami ministrstva. Da gre predlog čim prej v medresorsko usklajevanje, naj bi bil po naših podatkih pritiskal tudi Pličanič, saj naj bi bilo njegovo plačilo vezano na začetek medresorske obravnave. Pličanič je potrdil le, da je kot zunanji strokovnjak sodeloval pri pripravi zakona o varstvu okolja – prav tako pa še pri pripravi več drugih predpisov, kakor sta zakon o vodah in zakon o prostorskem načrtovanju.

Na ministrstvu so potrdili, da je predlog zakona zdaj »v medresorskem usklajevanju in hkrati se dodatno usklajuje tudi v okviru ministrstva«. Potrdili so še, da je Komisija za preprečevanje korupcije kot mnenjedajalka s področja integritete in preprečevanja korupcije ministrstvo zaprosila za »pojasnila in dokumente v zvezi s postopkom izbire zunanjega izvajalca ter postopkom priprave besedila predloga zakona, zlasti pojasnila o tem, na kakšen način, v kakšnih organizacijskih in vsebinskih fazah ter v kakšnih časovnih okvirih je potekalo operativno delo priprave besedila zakona«. Tudi drugi organi mnenjedajalci opozarjajo, da so pojasnila predlaganih sprememb v predlogu zakona (pre)skopa in nejasna.

Protikorupcijska komisija sicer še vedno ni pripravila mnenja o ministru Vizjaku in ukrepih, ki jih je na ministrskem položaju (gre celo za spremembe zakonov) izdal za pospeševanje projekta gradnje hidroelektrarne Mokrice, za katerega je bil osebno pristojen pri prejšnjem delodajalcu. Zadeva je »v fazi predhodnega preizkusa,« pojasnjujejo v komisiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.