IK, STA

9. 6. 2021  |  Politika

Tudi mednarodne novinarske organizacije obsodile Janšev napad 

Slovenski premier ponovno pod drobnogledom svetovne javnosti

Janez Janša

Janez Janša
© arhiv Mladine

Več mednarodnih novinarskih organizacij je danes obsodilo nedeljski zapis premierja Janeza Janše, da je komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović "del omrežja lažnih novic", ker je objavila kritično poročilo o svobodi medijev in svobodi izražanja v Sloveniji. Združenja so poročilo podprla, ker da podpira tudi njihove ugotovitve.

"Pozdravljamo poročilo komisarke Mijatović in delimo njeno zaskrbljenost glede poslabšanja medijske svobode v Sloveniji, kar sovpada tudi z ugotovitvami naših nedavnih misij za ugotavljanje dejstev v državi," je v skupnem sporočilu za javnost zapisalo šest mednarodnih medijskih združenj - Article 19, Evropski center za svobodo medijev (ECPMF), Evropska zveze novinarjev (EFJ), Mednarodni inštitut za tisk (IPI), Free Press Unlimited (FPU) in OBC Transeuropa.

Kot so dodali, bo to njihovo skupno sporočilo del poročila v okviru misije pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR), ki se pripravlja na podlagi pogovorov s predstavniki različnih sfer v Sloveniji. Ti pogovori so potekali konec maja in v začetku junija, poročilo pa naj bi bilo pripravljeno do julija.

Poudarili so, da urad komisarke deluje neodvisno in nepristransko, kar da se odraža tudi v njenem poročilu. Izpostavili so, da je komisarka skupaj s poročilom na 16 straneh objavila tudi dokument na šestih straneh s stališči predstavnikov slovenskih oblasti, s katerimi se je prav tako sestala v aprilu v okviru spletnega dialoga.

"Ton in način, s katerima je premier Janša izrazil svoje nestrinjanje s poročilom komisarke Mijatović, sta po našem mnenju povsem neprimerna za voditelja demokratične evropske države," so poudarili v odzivu na Janšev nedeljski tvit. "Na žalost je Dunja Mijatović del omrežja lažnih novic. Dobro plačana z našim denarjem," je v angleščini zapisal Janša.

"Ironija teh odzivov pa je v tem, da poročilo izraža zaskrbljenost ravno zaradi takega obnašanja javnih osebnosti, vključno premierja, na družbenih omrežjih, kjer spodkopavajo kredibilnost novinarjev, jih obtožujejo laganja in uporabljajo žaljive oznake, kot je #fakenews (lažne novice)," so še dodale novinarske organizacije v skupni izjavi za javnost in pozvale Janšo, naj se vzdrži tovrstnih izjav in raje skuša odpraviti sporne ugotovitve iz poročila.

Janša se je medtem že odzval tudi na ta zapis novinarskih organizacij in ponovil, da je "način, na katerega Mijatović širi laži glede Slovenije, popolnoma nesprejemljiv". "Tega ne bomo tolerirali, ne da bi povedali resnico," je zapisal na Twitterju.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice je v poročilu, objavljenem minuli petek, slovenske oblasti med drugim pozvala, naj ustavijo poslabševanje razmer na področjih svobode medijev in svobode izražanja v državi.

Glede poslabšanja razmer na področju svobode medijev je omenila vrsto problemov, med drugim nadlegovanje, zastraševanje in kazenske tožbe proti novinarjem. Izpostavila je tudi seksistično nadlegovanje novinark ter ravnanje vlade glede javnih medijev.

Komisarka je v poročilu poudarila, da javni mediji z zagotavljanjem zanesljivih informacij vsem delom prebivalstva igrajo pomembno vlogo v demokratični družbi. Izrazila je obžalovanje nad ukrepi slovenske vlade, ki bi lahko spodkopali neodvisnost, verodostojnost in finančno stabilnost javne radiotelevizije RTVS in nacionalne tiskovne agencije STA.

V okviru priprave poročila je komisarska SE za človekove pravice med drugim aprila opravila pogovore s predsednikom republike Borutom Pahorjem in več ministri, ne pa tudi z Janšo. Pogovarjala se je še z novinarji različnih medijev, predstavniki stroke, civilne družbe in politike.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.